wskaznik poziomu paliwa

Pytania, porady i opinie.

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
DULI.pl
Posty: 45
Rejestracja: 25-09-2006 13:50
Lokalizacja: Wrocław
Kontaktowanie:

wskaznik poziomu paliwa

Postautor: DULI.pl » 15-10-2006 18:51

Witajcie,

dzis po raz drugi "zawiesil" mi sie wskaznik poziomu paliwa :/ Pierwszy raz stalo sie tak po tankowaniu, mimo zalania pokazywal ze w baku pustynia, a nastepnie na odcinku ok 30km trasy bardzo powoli roslo wskazanie, az do uzyskania mniej wiecej oczekiwanego poziomy. Dzis natomiast tez tankowalem, ale pozniej dzialal normalnie, chwile pozniej na pewnym wiekszym parkingu pomachalem deko recznym i wskaznik znow zdechl, przejechalem kilkanascie km, po asfalcie i po dziurach, wlaczalem/wylaczalem kilkanascie razy zaplon i nic, doopa. Wskaznik pokazuje zero, dioda rezerwy swieci, mimo ze paliwo jest. Nie ma sladow wyciekow paliwa, zreszta przejechalem troche na tym zerze i nie stanalem. Podejrzewam ze jakis "plywak"? czy cos kurde podobnego co odpowiada za pomiar ilosci bezolowiowej mi sie zawiesza/zacina.

Czy ktos moze spotkal sie juz z takim problemem? albo co lepsze czy zna jakies rozwiazanie jak to naprawic we wlasnym zakresie.

dzieki z gory za pomoc

Awatar użytkownika
Maciek-156
Posty: 924
Rejestracja: 29-01-2006 19:02
Lokalizacja: Warszawa
Kontaktowanie:

Postautor: Maciek-156 » 15-10-2006 19:17

Pewnie jakiś "paproch" zablokował pływak - jedyna rada oczyścić, a to nie jest takie proste. Trzeba wyciągnąć tylne siedzenia i poszycie bagażnika, odłączyć przewody, a następnie (to jest najtrudniejsze) odkręcić taki dekiel na którym siedzi pompa i pływak. Jak nie masz specjalnego klucza to jest to trudne, chyba że masz troszkę pary w rękach...
Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
AR156 1.9 16v JTD M-JET 2004
AR156 1.6TS 2000

Awatar użytkownika
Andrzejsr
Posty: 622
Rejestracja: 23-01-2006 16:19
Lokalizacja: Rzeszów
Kontaktowanie:

Re: wskaznik poziomu paliwa

Postautor: Andrzejsr » 15-10-2006 19:47

DULI.pl pisze:Witajcie,
..
Czy ktos moze spotkal sie juz z takim problemem? albo co lepsze czy zna jakies rozwiazanie jak to naprawic we wlasnym zakresie.

dzieki z gory za pomoc


Kiedyś cztałem o wariujących wsk paliwa ale razej w 156 po FL - ASO ponoć dostawały specjalne instrukcje , że to coś b. częstego i co robić . W każdym razie kiedy pierwszy raz pojawiłem się ze swoją AR z innym problemem w ASO , jednym z pierwszych pytań było czy wsk paliwa się prawidlowo zachowuje i trochę zawiedziona mina kierownika kiedy powiedzialem że tak. Troche mnie to zaniepokoiło :?
Może zapytaj w ASO o to czy te instrukcje dotyczyły też wcześniejszych modeli ?

Pozdrawiam
Andrzej
--
156SW 1.6TS 2004, 156SW 2.5V6 2004, 166 3.2V6 2004 - dobry rocznik :)

Awatar użytkownika
rigobert
Posty: 1110
Rejestracja: 10-11-2005 17:25
Lokalizacja: Warszawa Wesoła/Bielsko-Biała
Kontaktowanie:

Re: wskaznik poziomu paliwa

Postautor: rigobert » 15-10-2006 19:54

Andrzejsr pisze:Może zapytaj w ASO o to czy te instrukcje dotyczyły też wcześniejszych modeli ?j


Nie wiem czy jest jakikolwiek związek, ale w mojej 145 też się zdarza, że wskaźnik paliwa głupieje. Ale zdarzało mi się to tylko przy większych prędkościach np. 140/h Wtedy wskaźnik ni z tego ni z owego to opadał to podskakiwał, spadał o ćwiartke i tak pokazywał przez chwile. Przy niższych prędkościach tego nei zauważyłem.
Jest AlfaRomeo 166 Q2 2.5v6 napędzana elpidżi
Była Alfa Romeo 147 1.6TS '01 (2008-2013)
Jest Alfa Romeo 145 1.6TS '98
Był Fiat 126p '87 48kkm od 24.06.06 w samochodowym niebie

Awatar użytkownika
alterro
Posty: 226
Rejestracja: 09-06-2005 10:58
Lokalizacja: Warszawa, Puławy

Re: wskaznik poziomu paliwa

Postautor: alterro » 16-10-2006 15:27

DULI.pl pisze:Witajcie,

dzis po raz drugi "zawiesil" mi sie wskaznik poziomu paliwa :/ Pierwszy raz stalo sie tak po tankowaniu, mimo zalania pokazywal ze w baku pustynia, a nastepnie na odcinku ok 30km trasy bardzo powoli roslo wskazanie, az do uzyskania mniej wiecej oczekiwanego poziomy. Dzis natomiast tez tankowalem, ale pozniej dzialal normalnie, chwile pozniej na pewnym wiekszym parkingu pomachalem deko recznym i wskaznik znow zdechl, przejechalem kilkanascie km, po asfalcie i po dziurach, wlaczalem/wylaczalem kilkanascie razy zaplon i nic, doopa. Wskaznik pokazuje zero, dioda rezerwy swieci, mimo ze paliwo jest. Nie ma sladow wyciekow paliwa, zreszta przejechalem troche na tym zerze i nie stanalem. Podejrzewam ze jakis "plywak"? czy cos kurde podobnego co odpowiada za pomiar ilosci bezolowiowej mi sie zawiesza/zacina.

Czy ktos moze spotkal sie juz z takim problemem? albo co lepsze czy zna jakies rozwiazanie jak to naprawic we wlasnym zakresie.


Zdarzyło mi się coś takiego z trzy razy w przeciągu dwóch lat. Nie mam pojęcia co jest, ale jakby pływak się zawieszał, to efekt byłby odwrotny tzn. nie masz paliwa, a wskaźnik pokazuje, że jest. U mnie dodatkowo nie działa rezerwa, kontrolka zapaliła się tylko raz, jak kupiłem Alfę. Od tego momentu nie widziałem zapalonej kontrolki ani razu, mimo że trzy razy udało mi się opróżnić bak do końca.
Pozdrawiam,
Adam
AR 156 2.5V6 '02
IK@R #2652

Awatar użytkownika
DULI.pl
Posty: 45
Rejestracja: 25-09-2006 13:50
Lokalizacja: Wrocław
Kontaktowanie:

Re: wskaznik poziomu paliwa

Postautor: DULI.pl » 16-10-2006 17:37

alterro pisze:Nie mam pojęcia co jest, ale jakby pływak się zawieszał, to efekt byłby odwrotny tzn. nie masz paliwa, a wskaźnik pokazuje, że jest.


tyz prowda, nie mogl sie zawiesic w pozycji 0 bo takiej nie siegnalem, heh, poki co dzis sie naprawilo samo, jak stalem wesolo w korku ledwo sie poruszajac do przodu wskaznik zas zaczal powolutku rosnac, po ok 15min wskazywal juz wlasciwie.

ciekawe kiedy nastepny raz, ale moze jak sie zawiesilby na dniach trzeci raz to bede mial 2 lata spokoj wnioskujac po Twojej statystyce :D

robert_kr
Posty: 51
Rejestracja: 15-01-2006 14:41
Lokalizacja: Kraków

Postautor: robert_kr » 16-10-2006 20:44

Mam podobny problem. Z reguły wygląda to tak, że jak już nie jest za dużo paliwa to np. najpierw pokazuje w okolicach zera a po kolejnym odpaleniu wskakuje do połowy i tak się trzyma jakiś czas. I właściwie nigdy nie wiem ile zostało.
156 2.0TS '99

myroll
Posty: 15
Rejestracja: 24-01-2006 22:05
Lokalizacja: Jawor
Kontaktowanie:

Postautor: myroll » 16-10-2006 20:48

ogulnie kiedeys miałem Lancie i też szwankował i u kumpla w Alfie 33 też. w mojej tez sie to zdarzyło natomiast moja ma taka dziwna przypadłość że jak wskaźnik dochodzi do kontrolki to sie trzyma nad nim i nagle odrazu spada pod. wyglada jakby bał sie gorąca wytwarzanego przez światełko :D

Awatar użytkownika
Maciej Loret
Posty: 6285
Rejestracja: 22-11-2004 12:03
Lokalizacja: Bydgoszcz, Zgorzelec
Kontaktowanie:

Postautor: Maciej Loret » 16-10-2006 21:10

robert_kr pisze:Mam podobny problem. Z reguły wygląda to tak, że jak już nie jest za dużo paliwa to np. najpierw pokazuje w okolicach zera a po kolejnym odpaleniu wskakuje do połowy i tak się trzyma jakiś czas. I właściwie nigdy nie wiem ile zostało.


Powiem szczerze, że mimo, że mam bardzo podobne do Twojego auto, to jedyny problem ze wskaźnikiem paliwa to ten, że dosyć dobrze pokazuje jego ilość, gdy jest go pomiędzy 30-60%. Gdy jest dużo lub mało, to wskazówka opada bardzo powoli (np. mozna swobodnie przejechać 100km w trasie i wskazówka wciąż jest na max.).

woyopol
Posty: 189
Rejestracja: 05-10-2006 00:14
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Postautor: woyopol » 18-10-2006 00:58

U mnie właśnie dziwnie zachowuje się wskaźnik rezerwy. Wczoraj uruchomiłem samochód i przy wskazówce dosłownie 2mm od "0" kontrolka się nie świeciła. Zdziwiło mnie to, bo zazwyczaj gdy wskazówka opada na jedną kreskę przed "0" to zaczyna świecić - a wczoraj nic. Zgasiłem silnik i uruchomiłem raz jeszcze i jakież było moje zdziwienie gdy od razu zapaliła się rezerwa... Ogólnie wariuje - trochę mnie to denerwuje, bo nigdy nie wiem ile jeszcze mogę przejechać.
Była AR 145 1,4 TS Junior 2000/01
Yellow Babe :-))
Jest AR 147 2,0 TS 2003
Black Babe

Awatar użytkownika
amargro
Posty: 1839
Rejestracja: 11-03-2005 15:15
Lokalizacja: Zielonka k/W-wy

Postautor: amargro » 18-10-2006 10:38

A pomyśleć, że w początkach motoryzacji trzeba było np. kijek wkładać do zbiornika... i chociaż pewność była co do ilości paliwa :lol:

alfastar
Posty: 2
Rejestracja: 21-11-2016 20:53

Re: wskaznik poziomu paliwa

Postautor: alfastar » 21-11-2016 23:39

Ciekawa sprawa spotkala moja alfe gt 1.9 jtdm. Mianowicie postanowilem sprawdzic jak szybko poleci no i poleciala 200 km/h nawet fajnie poszlo ale po chwili tryb awaryjny hahaha ale dalem sobie z tym rade ale zaraz potym wywalil sie wskaznik poziomu paliwa wczesniej nie mialem problemu tak wiec jak to z alfeta bywa czasami kaprysna jak kobieta hahahaha. Teraz bede delikatny i powinna odplacic tym samym a jak nie to na kanal :mrgreen:

alfastar
Posty: 2
Rejestracja: 21-11-2016 20:53

Re: wskaznik poziomu paliwa

Postautor: alfastar » 29-11-2016 21:37

Apropo problemu ze wskaznikiem problem bardzo błachy po opisanym wczesniej problemie wystarczylo odlaczyc aku. I problem znikl . Wskaznik dziala a ja bede twierdzil dalej ze z alfa jak z kobieta panowie delikatnie albo mocno i liczyc sie trzeba z konsekwencją hahaha :mrgreen:


Wróć do „Porozmawiajmy o Alfie”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 12 gości