Problem

Pytania, porady i opinie.

Moderator: Moderatorzy

maro
Posty: 1
Rejestracja: 28-09-2014 15:55

Problem

Postautor: maro » 28-09-2014 15:58

Witam
Jestem posiadaczem alfy romeo 147 jtd z 2003 r.Od niedawna wyskakuje mi ikonka awaria kontroli systemu silnika za pierwszym razem kiedy mechanicy podpięli komputer wyszło że muszę wymienić dwa czujniki pierwszy z nich to czujnik położenia wału a drugi to jakiś czujnik na kolektorze wydechowym.Po wymianie tych dwóch czujników problem zaczął z powrotem się pokazywać.Auto po wyskoczeniu tej ikonki gasło i musiałem chwile poczekać żeby z powrotem odpalić, po paru razach samochód już nie chciał odpalić więc musiałem wzywać lawetę. Kiedy w serwisie fiata podpięli komputer i autem się przejechali około 10 km to komputer pokazywał że wszystko jest ok. Czujniki o których pisałem zostały wymienione na oryginalne firmy BOSH.

filip13
Posty: 604
Rejestracja: 13-09-2006 21:37
Lokalizacja: warszawa
Kontaktowanie:

Re: Problem

Postautor: filip13 » 15-10-2014 11:29

Tutej nie dopisałeś bądż nie rozumiem czy nadal auto Ci gaśnie po paru kilometrach ? Jeśli tak to tutej nadal daje o sobie znać czujnik położenia wału. Twoje auto nie powinno gasnąć inaczej. Wokół tego czujnika jest gumowy oring być może stary został w bloku i zalożony jest drugi na dwa albo nie do końsca wcisnięty w blok. Trzeba żeby napwwno było tu dobrze bo gdy czujnik nawet chwilowo straci sygnał auto gaśnie.

edycja
Posty: 1
Rejestracja: 02-12-2014 00:08

Ren: Problem

Postautor: edycja » 02-12-2014 13:36

Proszę o pomoc! Wczoraj troszkę dodało mi się gazu na zimny silnik i pokazala mi się kontrolka : motor control system Failure. O co chodzi ? Co to może być? Ikonka w ogole nie gaśnie!
AR 156 1.8ts
Pomocyyyy!

filip13
Posty: 604
Rejestracja: 13-09-2006 21:37
Lokalizacja: warszawa
Kontaktowanie:

Re: Problem

Postautor: filip13 » 05-12-2014 20:39

ok rozumiem, silnik nie zdążył złapać temperatury i był mocno przegazowany i nie ma obiawów by gasł falował ani też nic się nie dzieje prócz kontrolki czek i mcsf sie wyświetla ? gasimy wyciągamy kluczyki i pojawia się po ponownym uruchomieniu odrazu czy też po przegazowaniu? Podejrzewał bym sonde bądż świece być może któraś świeca i będzie błąd cewki, po tym co zrobiłaś! :evil: Ale trzeba będzie w tym przypadku podłączyć pod komputer. Napewno wyświetli błąd.


Wróć do „Porozmawiajmy o Alfie”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 14 gości