Moderator: Moderatorzy
Maciek-156 pisze:Padający przepływomierz lub zacinająca się regulacja zmiennej geometri turbiny (ale prędzej przepływomierz)
mikelo pisze:
Ale czy podczas diagnostyki w ASO nie wyszłoby ze przepływka pada?
mikelo pisze:Spala 7-8l na trasie mniej
szpregel pisze:mikelo pisze:Spala 7-8l na trasie mniej
wielu ludzi by powiedziało, że to bardzo dużo. Trudno to ocenić gdyż większość się chwali, że im pali 5,5 na trasie![]()
Ale chyba przy spokojnej jeździe i nie przekraczając 120 km/h 7,12 to chyba za dużo. A tyle miałem ostatnio i naprawdę się starałem ekonomicznie jechać. Wg książki spalanie w cyklu mieszaym powinno wyjść 6,2, rozumię pomyłkę ale tyle. Nawet na samej trasie ja nigdy tyle nie spaliłem.
Maciek-156 pisze: Co do spalania to podam swoje wartości (zawsze jeżdżę z włączoną klimą (jej wyłączenie obniża spalanie o ok.0.5l):
-miasto praktycznie książkowe 8l/100km +- 0.2
-trasa (jazda poniżej 120km/h) <6l/100km
-trasa (140-160km/h) 6-7l/100km
-autostrada (180km/h) 7-8//100km
Maciek-156 pisze:Zgodność spalania nie wróci nigdy - bo niestety komputer pokładowy alfy nie liczy spalania na postoju (spalanie chwilowe stojąc w korku to cztery ----). Różnice będa zawsze w mieście 0.8-1l (zależy jak duże korki), a w trasie do 0.5l/100km.
Andrzejsr pisze:
Do szpregel'a: a może masz jakieś b. szerokie opony ? u mnie prawie 1 litr różnicy jest między wąskimi 185 a 205 (te ostarnie z cięższymi felgami w dodatku).
mikelo pisze:To moze uściśle moje spalanie: 7-8l to przy moich typowych trasach tj:
dojazd do pracy ok 10-15km, poruszanie sie pomieście, oraz pomiedzy miastami oddalonymi o ok 20 km raz na zbiornik wypad ok 50km w jedną strone a drodze ekspresowej predkosci miedzy 140-160.
80% jazdy to style nie ekonomiczny.
Andrzejsr pisze:Do szpregel'a: a może masz jakieś b. szerokie opony ? u mnie prawie 1 litr różnicy jest między wąskimi 185 a 205 (te ostarnie z cięższymi felgami w dodatku).
Andrzejsr pisze:Maciek-156 pisze:Zgodność spalania nie wróci nigdy - bo niestety komputer pokładowy alfy nie liczy spalania na postoju (spalanie chwilowe stojąc w korku to cztery ----). Różnice będa zawsze w mieście 0.8-1l (zależy jak duże korki), a w trasie do 0.5l/100km.
to coś źle zapamiętałem, bo zdawało mi śię , że kiedyś pisałeś, że po wymianie przepływomierza w ASO zmniejszyły Ci się te różnice czy wręcz zanikły ?
Co do tych korków to niby logiczne, ale raz miałem dużą różnicę (>1 litr) jadąc prawie bez zatrzymywania autostradą między tankowaniami, za to długo na wysokich obrotach, więc wciąż to tajemniczą sprawą pozostaje:)
Do szpregel'a: a może masz jakieś b. szerokie opony ? u mnie prawie 1 litr różnicy jest między wąskimi 185 a 205 (te ostarnie z cięższymi felgami w dodatku).
szpregel pisze:Witam.
Tematy odnośnie falowania obrotów już czytałem, ale nie znalazłem czegoś takiego jak u mnie.
Podczas jazdy, a szczególnie zauważyłem to na 4. biegu jak rozpędzam auto np. od 2500 obr/min to przy 3200 następuje chwilowy spadek do 3000 a następnie idzie dalej w górę, oczywiście cały czas mam gaz "do dechy". Dzieję się to nie za każdym razem ale ostatnio częściej.
Co może być przyczyną?
Wróć do „Porozmawiajmy o Alfie”
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 36 gości