sprawdź poziom oleju zanim kupisz!!!!!

Pytania, porady i opinie.

Moderator: Moderatorzy

sliniak1
Posty: 66
Rejestracja: 06-11-2006 17:34
Lokalizacja: Siemianowice ŚL.

sprawdź poziom oleju zanim kupisz!!!!!

Postautor: sliniak1 » 27-01-2008 18:29

AR 156 SW 1,9JTD 2002r AZZURO GABIANO

Awatar użytkownika
kermicik
Posty: 208
Rejestracja: 08-11-2005 21:43
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontaktowanie:

Postautor: kermicik » 27-01-2008 18:53

a co? byles widziales i sucho bylo czy jak?
Teraz: 156 TS 1,8 V-power LPG sekwencja :) felgi 17" org. Alfa :D
Kiedys: Alfa Romeo 145 1,4 BOXER ...klima... alu 15"

prozi69
Posty: 110
Rejestracja: 03-04-2007 15:24
Lokalizacja: Wawa
Kontaktowanie:

Postautor: prozi69 » 27-01-2008 19:35

Ostatnie zdjęcie w ogłoszeniu :)
Pozdrawiam Prozi
'98 Alfa Romeo Spider 3.0 V6 od 10
'06 Alfa Romeo 159 SW 1.9 JTDm Rosso Rubino od 08
'99 Alfa Romeo 156 2.0 TS Amazon Verde od 07 do 08

Larsik
Posty: 103
Rejestracja: 10-10-2007 15:33
Lokalizacja: Warszawa, Banbury (UK)
Kontaktowanie:

Postautor: Larsik » 27-01-2008 20:21

prozi69 pisze:Ostatnie zdjęcie w ogłoszeniu :)


Hehe - niezłe oko
Alfa Romeo 156 2.0 JTS SPORT WAGON
Nera Angela - Meravigliosa creatura

"Slow Down - Speed Kills"

Awatar użytkownika
kermicik
Posty: 208
Rejestracja: 08-11-2005 21:43
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontaktowanie:

Postautor: kermicik » 27-01-2008 20:36

prozi69 pisze:Ostatnie zdjęcie w ogłoszeniu :)


hehehe nie powiekszalem fot, teraz juz wiem o co chodzi :) albo koles faktycznie jezdzi na niskim poziomie, albo do sprzedazy upuscil bo moze wyrzucalo olej gora
Teraz: 156 TS 1,8 V-power LPG sekwencja :) felgi 17" org. Alfa :D

Kiedys: Alfa Romeo 145 1,4 BOXER ...klima... alu 15"

prozi69
Posty: 110
Rejestracja: 03-04-2007 15:24
Lokalizacja: Wawa
Kontaktowanie:

Postautor: prozi69 » 27-01-2008 23:25

Teraz pytanie do posiadaczy wersji po lifcie '02 (Tommi)
Może tak jest na włączonym zapłonie a wyłączonym silniku :)
Pozdrawiam Prozi

'98 Alfa Romeo Spider 3.0 V6 od 10

'06 Alfa Romeo 159 SW 1.9 JTDm Rosso Rubino od 08

'99 Alfa Romeo 156 2.0 TS Amazon Verde od 07 do 08

Advisor
Posty: 1334
Rejestracja: 23-02-2006 09:53
Lokalizacja: Warszawa
Kontaktowanie:

Postautor: Advisor » 28-01-2008 08:30

Ja na pewno nie mam. 'Przymusowo' pokazuje 'check active' i 'chcek ok' (czy jakoś tak - codziennie widzisz i nie zapamiętasz... :oops: ) 'possible ice on road' kiedy jest poniżej 3.5c jak również inne informacyjne jak 'check engine' -> mam świece do wymiany więc parę razy też miałem. O poziomu oleju nie ma nic 'domyslnie' pokazane przynajmniej w mojej.
*156 SportWagon 2.5l V6 '02 Distinctive, Grigio Sterling*
Alfista od 03/2006*
Obrazek

tomass
Posty: 609
Rejestracja: 21-06-2007 10:09
Lokalizacja: Lublin
Kontaktowanie:

Postautor: tomass » 28-01-2008 15:56

prozi69 pisze:Teraz pytanie do posiadaczy wersji po lifcie '02 (Tommi)
Może tak jest na włączonym zapłonie a wyłączonym silniku :)
poziom oleju mają tylko diesele, benzyny tego nie mają
była 156 Obrazek 1,8TS `02
zafira B 1,9 cdti (powered by alfa romeo)

Awatar użytkownika
cysio156
Posty: 78
Rejestracja: 11-11-2007 21:10
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Kontaktowanie:

Postautor: cysio156 » 29-01-2008 23:54

tomass pisze:poziom oleju mają tylko diesele, benzyny tego nie mają


TAK i to większość modeli samochodów z silnikami diesla już od wielu lat. Nie kumam tego dlaczego w benzyniakach nie zrobią tego, tylko w traktorach. Oj a w TS by się przydało.

A teraz lekko off-topic.....
Ja mam "komputer". Wszyscy psioczą na forach żę w teeasach trzeba sprawdzać olej często bo lubi go brać. No to cholera po zakupie sprawdzam co tydzień co dwa, co tyle km i nic. Myslę co jest. Przejechałem jakieś 3tys od wymiany i silniczek zrobił się lekko głośniejszy, "se" myślę obada cię Pan i sprawdzi.
No i oleju było na pół, tak więc dolałem jakies 0,5l i jest OK again. Jezeli to jest duże zużycie oleju jakiś litr na 5-6tys, to co powiecie na nasze ex-firmowe Astry II Classic (ja jebie co to było) 1l/1000 km i bez żadnej ściemy. Aaaaa i moja Ala nie ma ze mną lekko, na czerwone pole nie wchodzi, ale czasem ostro ją potraktuje. Na stacji trochę później ze sobą porozmawiamy i obiecuję sobie, że tym razem sprawdzę ile weźmiesz maleńka przy "easy mode" ale po max 100km plan bierze w łeb....
A się rozpisałem, sorry...
156SW 1,8TS
Obrazek

tomass
Posty: 609
Rejestracja: 21-06-2007 10:09
Lokalizacja: Lublin
Kontaktowanie:

Postautor: tomass » 30-01-2008 09:54

cysio156 pisze:
tomass pisze:poziom oleju mają tylko diesele, benzyny tego nie mają


TAK i to większość modeli samochodów z silnikami diesla już od wielu lat. Nie kumam tego dlaczego w benzyniakach nie zrobią tego, tylko w traktorach. Oj a w TS by się przydało.

A teraz lekko off-topic.....
Ja mam "komputer". Wszyscy psioczą na forach żę w teeasach trzeba sprawdzać olej często bo lubi go brać. No to cholera po zakupie sprawdzam co tydzień co dwa, co tyle km i nic. Myslę co jest. Przejechałem jakieś 3tys od wymiany i silniczek zrobił się lekko głośniejszy, "se" myślę obada cię Pan i sprawdzi.
No i oleju było na pół, tak więc dolałem jakies 0,5l i jest OK again. Jezeli to jest duże zużycie oleju jakiś litr na 5-6tys, to co powiecie na nasze ex-firmowe Astry II Classic (ja jebie co to było) 1l/1000 km i bez żadnej ściemy. Aaaaa i moja Ala nie ma ze mną lekko, na czerwone pole nie wchodzi, ale czasem ostro ją potraktuje. Na stacji trochę później ze sobą porozmawiamy i obiecuję sobie, że tym razem sprawdzę ile weźmiesz maleńka przy "easy mode" ale po max 100km plan bierze w łeb....
A się rozpisałem, sorry...
to nie jest duże jak dla mnie w porównaniu do mojej przed "przypadkiem" i zależy na jakim oleju jeździsz. Na dniach stawiam swoją na remont silnika, jak tylko znajdę czas...
była 156 Obrazek 1,8TS `02
zafira B 1,9 cdti (powered by alfa romeo)

Awatar użytkownika
cysio156
Posty: 78
Rejestracja: 11-11-2007 21:10
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Kontaktowanie:

Postautor: cysio156 » 30-01-2008 23:05

tomass pisze: zależy na jakim oleju jeździsz


Selenia 10W40 z puszki nie z plastyku.
156SW 1,8TS

Obrazek

krzysiekzxr
Posty: 111
Rejestracja: 12-12-2007 19:18
Lokalizacja: mielec
Kontaktowanie:

Postautor: krzysiekzxr » 31-01-2008 11:01

cześć
przed kupnem mojej pierwszej ar słyszałem że duża biorą oleju i to nówki auta (pomyślłem a co jak ma przejechane 150-200 tys). ale posłuchałem głosu i wyruszyłem do francji po bryczke....i dojechałem aż do zatoki lwiej (monpelier) i tam znalazłe za dobr pieniądze 1,6 ts (156) biorę bez wahania
chociaż 163tyś na liczniku i wersja standard bez halogenów , alu felg, podłokietnika ale z klimą. po obsłuchaniu słyszę tylko wriator ze mówi ze się kończy. a tak ok (nie bita)
przejechałem nią pierwsze 10 tys i uwierzcie mi ze ani grama oleju nie wzięła
po następnych również brak zużycia, az jestem w szoku i się oczywiście cieszę. jeżdzę obecnie na 5w40 castrol magnatec i jest dalej ok za co jestem mojej bryczce wdzięczny.
....czyżby auto nie poniedziałkowe :-)????
pozdrawiam i życzę takiego zużycia oleju
Krzysiek AR 156 1,6 TS 98r.
AR 156 1,9 JTD 2004

tomass
Posty: 609
Rejestracja: 21-06-2007 10:09
Lokalizacja: Lublin
Kontaktowanie:

Postautor: tomass » 31-01-2008 14:02

krzysiekzxr pisze:....czyżby auto nie poniedziałkowe :-)????
pozdrawiam i życzę takiego zużycia oleju
ty masz jeszcze stare pierścienie zgarniające, takie normalne, potem zostały zastąpione duzo delikatniejszymi...Nie wiem jaki był powód tej zmiany...
była 156 Obrazek 1,8TS `02
zafira B 1,9 cdti (powered by alfa romeo)

Awatar użytkownika
tatanka156
Posty: 626
Rejestracja: 03-09-2004 11:13
Lokalizacja: Puławy

Postautor: tatanka156 » 31-01-2008 15:33

Widziałem ten samochód osobiście bo stoi w Puławach w komisie. Oni go odkupili i nic nie wiedzą na temat exploatacji tego auta , ale tam najprawdopodobniej padł czujnik bo olej sprawdzali na bagnecie i jest ok.

W mojej też czasami potrafił zapalać się komunikat o braku oleju a na bagnecie OK. Szczególnie jak było mokro.
2,5 V6; 1999 - Ale to było auto.....
2,4 JTD; 2002
2,4 JTD SW; 2002
1,9 MJet SW; 2004
156 V6 Ti 2004 - teraz

Awatar użytkownika
cysio156
Posty: 78
Rejestracja: 11-11-2007 21:10
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Kontaktowanie:

Postautor: cysio156 » 31-01-2008 23:58

tatanka156 pisze:Widziałem ten samochód osobiście bo stoi w Puławach w komisie. Oni go odkupili i nic nie wiedzą na temat exploatacji tego auta , ale tam najprawdopodobniej padł czujnik bo olej sprawdzali na bagnecie i jest ok.

W mojej też czasami potrafił zapalać się komunikat o braku oleju a na bagnecie OK. Szczególnie jak było mokro.


Bo elektronika jest pewnie z Boscha :D.
156SW 1,8TS

Obrazek

spark1.8
Posty: 218
Rejestracja: 20-01-2006 09:53

Postautor: spark1.8 » 01-02-2008 09:41

krzysiekzxr pisze:...wyruszyłem do francji po bryczke....i dojechałem aż do zatoki lwiej (monpelier)


też tam byłem :oops: , ale z alfą a nie po alfę

krzysiekzxr pisze:... po obsłuchaniu słyszę tylko wriator ze mówi ze się kończy.


to nie wariator, to były cykady :D (takie dziwne robaki ze skrzydłami)

krzysiekzxr pisze:... uwierzcie mi ze ani grama oleju nie wzięła


moja też :D
156 1.8 TS, Rosso Proteo

Awatar użytkownika
janio
Posty: 688
Rejestracja: 30-08-2004 15:16
Lokalizacja: Ostrołęka
Kontaktowanie:

Postautor: janio » 02-02-2008 15:57

Coś z innej beczki "silnik Volvo 2,0 T dla eksploatacyjnej prędkości obrotowej powyżej 6000 obr/min zużycie oleju do 800 ml na 1000 km":)
janio
Czerwona 146 1,6 TS 2000 + Alfa Rosso 159 1,9 JTS 2006
"Bo wszystko może być dęte, a słowo musi być święte - obiecało się... chorowało się, umierało się - jest mus"

spark1.8
Posty: 218
Rejestracja: 20-01-2006 09:53

Postautor: spark1.8 » 02-02-2008 22:01

janio pisze:Coś z innej beczki "silnik Volvo 2,0 T dla eksploatacyjnej prędkości obrotowej powyżej 6000 obr/min zużycie oleju do 800 ml na 1000 km":)

w sensie, że prawie litr :?: :shock: , nawet Alfa tak nie ma :D
156 1.8 TS, Rosso Proteo

filip13
Posty: 604
Rejestracja: 13-09-2006 21:37
Lokalizacja: warszawa
Kontaktowanie:

Postautor: filip13 » 02-02-2008 22:10

spark1.8 pisze:
janio pisze:Coś z innej beczki "silnik Volvo 2,0 T dla eksploatacyjnej prędkości obrotowej powyżej 6000 obr/min zużycie oleju do 800 ml na 1000 km":)

w sensie, że prawie litr :?: :shock: , nawet Alfa tak nie ma :D


Jak to alfa kurde! Alfa jest :) ****! nie ma porownania! Jasne ze alfa nie bierze tyle oleju bo jest dobrym samochodem. Chciales powiedziec nawet audiki tyle nie biorą.


Wróć do „Porozmawiajmy o Alfie”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 41 gości