Tempomat

Pytania, porady i opinie.

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
lukasz315
Posty: 18
Rejestracja: 06-02-2008 21:23
Kontaktowanie:

Tempomat

Postautor: lukasz315 » 06-02-2008 22:17

Jak włączyć tempomat w 166 JTD. Mam instrukcję po niemiecku a niestety ani w ząb... Próbowałem przy rożnych prędkościach na rożnych biegach i nie halo. W czasie uruchamiania silnika kontrolka zapala się i gaśnie czyli chyba tak jak powinno być (po naciśnięciu guzika check nie wyskakuje żaden błąd) ale potem przy manewrowaniu dźwigienką cisza ??? I do czego jest ten guzik na szczycie kolumienki RCL ??? Chyba, że mam pecha i po prostu nie działa. Pomocy

Awatar użytkownika
kmito1
Posty: 6
Rejestracja: 06-03-2006 20:20
Lokalizacja: Włocławek

Postautor: kmito1 » 07-02-2008 11:13

W czasie jazdy (prędkość zdaje sie powyżej 40km/h) wciskasz na ON.
Później "+" na dźwigience tempomatu.
RCL służy do przywracania wcześniej zapamiętanej prędkości, np. po hamowaniu.

Przy okazji polską instrukcję możesz ściągnąć tutaj. klik
http://chomikuj.pl/Chomik.aspx?id=ozzzy&sid=4
Pozdrawiam
Alfa Romeo 3.0 V6
Lancia Y 1.2 ECVT

Awatar użytkownika
lukasz315
Posty: 18
Rejestracja: 06-02-2008 21:23
Kontaktowanie:

Postautor: lukasz315 » 07-02-2008 11:27

Ale czy po włączeniu "on" powinna się zapalić ta pomarańczowa kontrolka ?? Bo przy uruchamianiu silnika zapla się i gaśnie a po wciśnięcoiu 'on" nie ???

Awatar użytkownika
kmito1
Posty: 6
Rejestracja: 06-03-2006 20:20
Lokalizacja: Włocławek

Postautor: kmito1 » 07-02-2008 11:33

Zapala się dopiero po wciśnięciu "+" lub "-"
Alfa Romeo 3.0 V6

Lancia Y 1.2 ECVT

Awatar użytkownika
lukasz315
Posty: 18
Rejestracja: 06-02-2008 21:23
Kontaktowanie:

Postautor: lukasz315 » 07-02-2008 15:37

Czyli mam jakiś defekt bo nie zapala się po wciśnięciu + tylko co to może być??? Poprzedni właściciel dodam wujek mówił że użył tylko raz i wtedy działało. Czy może jakiś bezpiecznik ???? No i dzięki za zainteresowanie tematem.

Awatar użytkownika
lukasz315
Posty: 18
Rejestracja: 06-02-2008 21:23
Kontaktowanie:

Postautor: lukasz315 » 07-02-2008 16:01

Właśnie doczytałem w instrukcji z linku, który mi podałeś, że trzeba + przytrzymać ponad 3 sek. Zaraz biegnę sprawdzić :D
Alfa Romeo 166 2,4 JTD '99

Awatar użytkownika
kmito1
Posty: 6
Rejestracja: 06-03-2006 20:20
Lokalizacja: Włocławek

Postautor: kmito1 » 08-02-2008 10:01

U mnie nie trzeba przytrzymywać.
Jedyny bezpiecznik, który mi pod to podchodzi to "sterowanie cruise control".
Znajduję się z lewej strony pod kierownicą (nr5 10A) pierwszy od lewej w drugim rzędzie.
Alfa Romeo 3.0 V6

Lancia Y 1.2 ECVT

Awatar użytkownika
lukasz315
Posty: 18
Rejestracja: 06-02-2008 21:23
Kontaktowanie:

Postautor: lukasz315 » 09-02-2008 13:04

Trzymałem te trzy sekundy i też gówno nie zadziałało, zerknę teraz na ten bezpiecznik . Thx.
Alfa Romeo 166 2,4 JTD '99

Awatar użytkownika
lukasz315
Posty: 18
Rejestracja: 06-02-2008 21:23
Kontaktowanie:

Postautor: lukasz315 » 09-02-2008 13:25

Chociaż, jak zerknąłem w instrukcję to gdyby ten bezpiecznik był przepalony to pół samochodu by nie działało :D
Alfa Romeo 166 2,4 JTD '99

krzychuk
Posty: 1101
Rejestracja: 10-01-2005 20:36
Lokalizacja: Rzeszów
Kontaktowanie:

Postautor: krzychuk » 09-02-2008 18:09

wg instrukcji tempomat dziala od 50km/h na biegu 4, 5 i 6-tym. U mnie na początku tez nie chcial działać a po podłączeniu do examinera okazało się, że poprostu czujnik pod pedalem sprzęgła był przywieszony i dawal do centralki sygnał jakby sprzęgło było caly czas wciśnięte
2008 Fiat 500 1.2 Pop
2008 Subaru Legacy Kombi 2.0 Boxer Diesel

"Never worry about old troubles with your Alfa Romeo. Soon you will be facing new problems"

Awatar użytkownika
lukasz315
Posty: 18
Rejestracja: 06-02-2008 21:23
Kontaktowanie:

Postautor: lukasz315 » 09-02-2008 19:09

Wielkie dzięki będę działał dalej.
Alfa Romeo 166 2,4 JTD '99

vairus1212
Posty: 1
Rejestracja: 30-11-2016 16:45

Re: Tempomat

Postautor: vairus1212 » 07-02-2017 00:55

lukasz315
Chociaż, jak zerknąłem w instrukcję to gdyby ten bezpiecznik był przepalony to pół samochodu by nie działało :D

a czy mógłbyś napisać co by nie działało bo mi sie dziś zrobilo zwarcie jak chciałem podłaczyć podświetlaną gałkę zmiany biegów do gniazda zapalniczki z tyłu. i może to właśnie ten bezpiecznik ?


Wróć do „Porozmawiajmy o Alfie”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 28 gości