kłopot z alfa romeo 156 20ts

Pytania, porady i opinie.

Moderator: Moderatorzy

kłopot z alfa romeo 156 20ts

Postautor: kucharz » 13-01-2009 19:44

witam. mam kłopot z moja alfa.alfa jeżdzi na gazie i na benzynie tylko na gazie jest dobrze a na benzynie jest słaba i kiepsko idzie dopiero jak się rozgrzeje jest lepiej ale nie tak jak powinno być gaz był niedawno założony oczywiście sekwencja. I jeszcze jedno skaczą obroty przy
naciśnięciu sprzęgła spadają a potem rosną po czym się normują na benzynie prawie tego niema. proszę o wskazówki z góry dziękuje.pozdrawiam
kucharz
 
Posty: 20
Rejestracja: 29-12-2008 00:12

Postautor: vlodzimierz » 14-01-2009 01:09

jak zwykle w takich przypadkach pierwszym podejrzanym jest przepływomierz :roll:
była Alfa Romeo 156 2,0 16V TS
Awatar użytkownika
vlodzimierz
 
Posty: 305
Rejestracja: 06-09-2005 13:13
Lokalizacja: Skierniewice D.C.

Postautor: lukpcn » 14-01-2009 09:15

Może "specjaliści" od lpg zrobili to co kiedyś u mnie.... kiedy obroty nie były stabilne nie podejrzewali złego montażu instalacji lpg ani kłopotów jednego z jej elementów tylko od razu zabrali się za przepływomierz pomimo, że na benzynie moja alfa chodziła jak złoto... no i wyczyścili mi przepływomierz z brudu.... efektem był zakup nowego przepływomierza przeze mnie :roll:
Jest: Mazda 6 2.0 147KM :)
Była: 145 1.4 TS 16V Blue Cosmo :)
Muzyka Royalty Free
Awatar użytkownika
lukpcn
 
Posty: 802
Rejestracja: 22-06-2005 23:22
Lokalizacja: Bydgoszcz

Postautor: tomass » 14-01-2009 11:10

za niepoprawną pracę na beznynie w tym przypadku odpowie prawdopodobnie przepływomierz a za skoki obrotów zanieczyszczona przpustnica.
była 156 Obrazek 1,8TS `02
zafira B 1,9 cdti (powered by alfa romeo)
tomass
 
Posty: 605
Rejestracja: 21-06-2007 10:09
Lokalizacja: Lublin

Postautor: lukpcn » 14-01-2009 11:13

tomass pisze:za niepoprawną pracę na beznynie w tym przypadku odpowie prawdopodobnie przepływomierz a za skoki obrotów zanieczyszczona przpustnica.


Żeby to było takie proste do zdiagnozowania to bym miał nadal LPG w mojej alfie i nie byłbym na diagnostyce u speców LPG ponad 20 razy w ciągu roku :roll:
No ale może akurat tym razem...
Jest: Mazda 6 2.0 147KM :)
Była: 145 1.4 TS 16V Blue Cosmo :)
Muzyka Royalty Free
Awatar użytkownika
lukpcn
 
Posty: 802
Rejestracja: 22-06-2005 23:22
Lokalizacja: Bydgoszcz

Postautor: tomass » 14-01-2009 21:52

lukpcn pisze:Żeby to było takie proste do zdiagnozowania to bym miał nadal LPG w mojej alfie i nie byłbym na diagnostyce u speców LPG ponad 20 razy w ciągu roku :roll:
No ale może akurat tym razem...
przecież pisze że na gazie jest ok tylko na pb ma problem. komputer lpg nie bierze do analizy odczytu z przepływomierza co w przypadku pb gra zasadniczą rolę.
była 156 Obrazek 1,8TS `02
zafira B 1,9 cdti (powered by alfa romeo)
tomass
 
Posty: 605
Rejestracja: 21-06-2007 10:09
Lokalizacja: Lublin

Postautor: kucharz » 15-01-2009 15:24

witam. dziękuje za rady teraz mniej więcej wiem na czym stoję. jeszcze jedno jak się rozgrzeje jest lepiej ale nie tak jak powinno być.
kucharz
 
Posty: 20
Rejestracja: 29-12-2008 00:12

Postautor: kucharz » 15-01-2009 15:27

na benzynie skaczą ale bardzo mało na gazie o wiele więcej i to też nie zawsze
kucharz
 
Posty: 20
Rejestracja: 29-12-2008 00:12

Postautor: vlodzimierz » 15-01-2009 21:30

jak silnik się rozgrzeje, powoduje zafałszowywanie wskazań uszkodzonego czujnika przepływu powietrza, czyli tegoż przepływomierza
dosyć częste zjawisko...
wymień przepływkę i powinno się diametralnie poprawić odejście autka
za skoki obrotów na równi może odpowiadać uszkodzona lub zanieczyszczona przepustnica lub złe ustawienia komputera LPG
była Alfa Romeo 156 2,0 16V TS
Awatar użytkownika
vlodzimierz
 
Posty: 305
Rejestracja: 06-09-2005 13:13
Lokalizacja: Skierniewice D.C.

Re: kłopot z alfa romeo 156 20ts

Postautor: kucharz » 05-02-2009 19:48

kucharz pisze:witam. mam kłopot z moja alfa.alfa jeżdzi na gazie i na benzynie tylko na gazie jest dobrze a na benzynie jest słaba i kiepsko idzie dopiero jak się rozgrzeje jest lepiej ale nie tak jak powinno być gaz był niedawno założony oczywiście sekwencja. I jeszcze jedno skaczą obroty przy
naciśnięciu sprzęgła spadają a potem rosną po czym się normują na benzynie prawie tego niema. proszę o wskazówki z góry dziękuje.pozdrawiam
witam byłem w warsztacie podłaczyli mi ja pod komputer ale wyszło za przepływka jest dobra. proszę o jakiś adres warsztatu w warszawie kto się będzie orientował co to może być pozdrawiam.
kucharz
 
Posty: 20
Rejestracja: 29-12-2008 00:12

Postautor: tomass » 05-02-2009 20:36

komputer pokaże ci czy jest totalnie zepsuty przepływomierz, najlpiej ustaw się z kimś kto ma taką alfę i dobrze mu jeździ, podmieńcie przepływomierze, będziesz miał odpowiedź wtedy czy to faktycznie to.
była 156 Obrazek 1,8TS `02
zafira B 1,9 cdti (powered by alfa romeo)
tomass
 
Posty: 605
Rejestracja: 21-06-2007 10:09
Lokalizacja: Lublin

Postautor: kucharz » 05-02-2009 21:48

niestety nie mam z kim :( i dlatego proszę o jakis adres dobrego mechanika najlepiej znawcy tej marki na terenie warszawy z góry dziękuje i pozdrawiam.
kucharz
 
Posty: 20
Rejestracja: 29-12-2008 00:12

Postautor: lukpcn » 06-02-2009 10:11

z podpinaniem pod examiner to różnie bywa....
u mnie pływały obroty na niskich, pojechałem na examiner, pokazało uszkodzony krokowy czy jak on się tam nazywał a wcale nie był uszkodzony bo okazało się po podmianie na nowy że jest tak samo, więc pomyślano: świece... wymieniłem... NIC....
więc powiedzieli że do elektryka napięcia sprawdzić.... elektryk pomierzył i mówi: IGŁA JAK Z FABRYKI i rozłożył ręce...
a ja wymieniłem akumulator na nowy i wszystko minęło jak ręką odjął....
fachowcy... TFU !
Jest: Mazda 6 2.0 147KM :)
Była: 145 1.4 TS 16V Blue Cosmo :)
Muzyka Royalty Free
Awatar użytkownika
lukpcn
 
Posty: 802
Rejestracja: 22-06-2005 23:22
Lokalizacja: Bydgoszcz


Wróć do Porozmawiajmy o Alfie

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości