Dziwne wibracje od koła

Pytania, porady i opinie.

Moderator: Moderatorzy

zawijas83
Posty: 15
Rejestracja: 07-10-2006 16:18

Dziwne wibracje od koła

Postautor: zawijas83 » 24-01-2009 23:21

Witam ,
Ostatnio miałem małą awarię a mianowicie po zaciągnięciu ręcznego zablokowało się prawe koło i za czorta nie puściło jak się okazało oderwała się okładzina (bębny).Do warsztatu kumpel podjechał na zablokowanym kole , blisko max do 100m.
Wymienione zostały przewody , cylinderki i oczywiście zamontowane zostały nowe szczęki.
Zwykle jeżdżę na krótkich odcinkach bo do pracy mam ok 8km , niestety tak się złożyło że musiałem pojechać na lotnisko , po przejechaniu 10 km obwodnicą przy prędkości 110km/h samochód wpadł w wibracje które się nasilały z sekundy na sekundę.Musiałem się zatrzymać po minucie pojechałem dalej i znowu to samo po ok 5-7km , ale już z mniejszą prędkością.Koło było całe gorące , środek najbardziej (piasta czy jakoś tak).
Wracałem do domu z prędkością 60km/h (25km) i już tak źle nie było.
Po trzech tygodniach znowu wyprawa na lotnisko i znów to samo ale z tą różnicą że tym razem zaczęło sie po ok 30 km.Samochód wrócił do mechanika a On nic tam nie widzi.
Wibracje są tak silne jak bym miał młot pneumatyczny w rękach.
Jak auto postoi i ostygnie to jest ok.
Alfa 146
Pozdrawiam

filip13
Posty: 604
Rejestracja: 13-09-2006 21:37
Lokalizacja: warszawa
Kontaktowanie:

Postautor: filip13 » 25-01-2009 12:36

no tak widzisz z bebnami jest tak samo jak z tarczami jak nie gorzej. Wnioskuje ze pojechaleś bez okładziny kolo troche sie czasem obróciło wiec darlo bemben Nie problem byłby gdybyś zmienił bembny Teraz mechanik wyregulował ale bemben nie jest dokładnie okrągły wiec zaczepia okładzina o bemben Banalne Nie trzeba miec do nikogo pretensji bo to oszczedność podzialala na to ze ich nie zmieniałeś albo nie wiem jaki był powód Dlatego musisz czekać aż wszystkko sie ułoży albo zmień okładziny jeszcze raz i bembny. :wink:

filip13
Posty: 604
Rejestracja: 13-09-2006 21:37
Lokalizacja: warszawa
Kontaktowanie:

Postautor: filip13 » 25-01-2009 12:37

Niech mechanik sprawdzi jeszcze czy nie ma luzu na tych kołach czy na tym kole

zawijas83
Posty: 15
Rejestracja: 07-10-2006 16:18

Postautor: zawijas83 » 25-01-2009 14:10

filip13 pisze: Wnioskuje ze pojechaleś bez okładziny kolo troche sie czasem obróciło wiec darlo bemben :wink:

Nie , koło się nie kręciło ani trochę :D
Gumę palił.
Luzu nie ma bo tuleje były wymieniane.

zawijas83
Posty: 15
Rejestracja: 07-10-2006 16:18

Postautor: zawijas83 » 14-07-2009 22:37

Witam ,
Jak się okazało mechanik słaby jak barszcz.
Wszystko wyszło na jaw gdy pojechałem zmieniać opony na letnie , wiem wiem bardzo późno.
koło które się zblokowało , poprostu miało startą oponę o ok 2mm w jednym miejscu. Jak powiedział gościu w "oponach" to to było przyczyną całego zamieszania. Banalnie proste prawda? , ale ile mnie to nerwów kosztowało ooo...
Bembny też zmieniłem w międzyczasie ale tego nie żałuję akurat.
Luzów nie ma , łożysko jest ok i nowa stara letnia opona już nie powoduje w/w objawów , piszę bo może to pomoże komuś w diagnozie.
Pozdrawiam. :D


Wróć do „Porozmawiajmy o Alfie”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 22 gości