Alfa 166 pytania i porady.

Pytania, porady i opinie.

Moderator: Moderatorzy

trk1984
Posty: 39
Rejestracja: 19-04-2009 11:24

Alfa 166 pytania i porady.

Postautor: trk1984 » 03-05-2009 11:27

witam. jestem prawie zdecydowany na alfe 166 sprzed 2000 roku. i mam pare pytan odnosnie tego samochodu. wiele osob pisze, ze maja one nawigacje, ale jak to sprawdzic, czy naprawde jest, bo ma duzy wyswietlacz ale czy oprocz ustawien nawiewu i klimy cos na nim jeszcze sie wyswietla?!? czy w miejsce standardowej zmieniarki CD mozna zainstalowac np odtwarzacz DVD (mysle o takim najtanszym na allegro?) i czy na tym wyswietlaczy mozna by bylo ogladac filmy itp.? czytalem i slyszalem, ze do tej nawigacji potrzebna jest plyta z mapami, czy sa to jakies specjalne mapy dedykowane do alfy, czy od jakichs sklepowych nawigacji tez by pasowala?!
i ogolnie chcialbym dowiedziec siee czegos o tym samochodzie, na co zwrocic szczegolna uwage przy kupnie itp. itd.
licze napomoc szczegolnie tych, ktorzy maja lub mieli w posiadaniu ta limuzyne. pozdrawiam i do zobaczenia na drogach!:)

Bedboys
Posty: 2915
Rejestracja: 04-10-2004 19:01
Lokalizacja: Olsztyn
Kontaktowanie:

Postautor: Bedboys » 04-05-2009 09:46

Wyświetlacz wraz z komputerem tzw ICS jest we wszystkich 166 podstawowe jego funkcje to : wyświetlanie, nastawów klimatyzacji, komputera, radia, godziny i jeszcze kilku drobiazgów mniej istotnych. Funkcjami dostępnymi nie we wszystkich wersjach są : telefon - poznaje się to po podłużnym otworze tuż obok wyświetlacza, służy on do włożenia dużej karty sim, następna to nawigacja - łatwo poznać po antenie nad tylną szybą i czytniku w bagażniku. Nie wszystkie wersje miały zmieniarkę - pasuje tylko oryginał lub tzw loudink - dostępny min na allegro jest to czytnik kart pamięci zastępuje skutecznie zmieniarkę. Jeżeli chodzi o podłączenie dvd do ics to podłącza się to pod wyjście na navi ale rzecz trudna i z tego co wiem otrzymuje się wtedy dźwięk mono. Jest to wątek bardzo szeroko opisywany na innym forum o AR. Jeżeli chodzi o mapy do navi to nie ma mapy polski a pasuje tylko oryginalne oprogramowanie.
Pozdrawiam

Bedboys

Kiedyś :
AR 156 1,6 TS --- Srebrna ---Teraz : AR 166 JTD --- Blu Odissea ---

Czasem na trasie spotykam prawdziwych szaleńców...
Pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi...
Czasem naprawdę ciężko ich wyprzedzić...

trk1984
Posty: 39
Rejestracja: 19-04-2009 11:24

Postautor: trk1984 » 11-05-2009 08:08

witam ponownie, stalem sie posaidaczem alfy 166 2.0 ts z gazem. jest do lekkich poprawek blacharskich, ale to juzmam zalatwione ze znajomym blacharzem. mam jednak jeszcze pytanie odnosnie kontorlek, bo przy wlaczaniu kierunkowskazu w lewo czy w prawo, na desce rozdzielczej nie mryga mi zadna kontrolka od kierunkow, a slychac "cykanie" i kierunki mrygaja. pozatym dzwignia od kierunkow nie wraca do polozenia neutralnego po wykonaniu skretu tylko trzeba ja recznie ustawiac w tym polozeniu. a normalnie przy kierunku i skreceniu kierownicy w ta strone i powrotnym wyprostowaniu kierownicy to ta dzwignia powinna sama zostac "wyrzucona" na pozycje neutralna?! i na koniec dosc dziwne pytanie, no ale naprawde nie wiem jak to zrbic..... jak wylaczyc radio? za kazdym razem, gdy odpalam samochod to wlacza sie radio. czasem nie chce mi sie go sluchac i chcialbym je wylaczyc, ale nie wiem jak, a przeciz nie bede go caly czas wyciszal:)

Awatar użytkownika
demmonn
Posty: 216
Rejestracja: 31-10-2007 13:11

Postautor: demmonn » 11-05-2009 14:42

Witam, kierunki powinny pojawić się na desce oddzielnie dla lewej i prawej strony, włącznik kierunkowskazów do wymiany, ja mam w nim też tempomat. Jeżeli chodzi o radio, to wystarczy nacisnąć pokrętło od ściszania/podgłaśniania, ta gałka z lewej strony na dole :lol:

Pozdrawiam. :twisted:
Kiedyś AR Spider 2.0 1987

Aktualnie: AR 166 2,4 JTD 2002

trk1984
Posty: 39
Rejestracja: 19-04-2009 11:24

Postautor: trk1984 » 11-05-2009 21:54

no dzieki, u mnie nie ma tempomatu, wiec wystarczy wymienic caly ten mechanizm od kierunkow i powinna ta wajcha juz wracac po odkreceniu kierownicy?! a na desce nie murga mi zadna strzalka gdy wlaczam kierunek, jedna jest chyba w kolku z temperatura, a druga w prawo w kolku ze stanem paliwa i ani ta ani ta nie mruga. moze jakis bezpiecznik, albo zaroweczki sie popalily? a radio juz szczailem, ale jak wciskam to kolko od podglaszania, to wylacza mi sie caly ekran, a ja chce tylko zeby radio przestalo grac.

Awatar użytkownika
demmonn
Posty: 216
Rejestracja: 31-10-2007 13:11

Postautor: demmonn » 12-05-2009 12:33

Witam, tak to nie ma, radio gra non stop. Masz navi w bagażniku? Nad akumulatorem może być zmieniarka i czytnik navi. Kierunki w desce tak jak piszesz, w zegarze temperatury i wskaźniku paliwa (mogą to być żarówki, ale może to być wina przełącznika). Z ciekawostek to bagażnik otwiera się w schowku (dziwny pomysł).


Podepnę się po temat, szukam tulei tylnej belki, podobno pasują od Fiata Doblo - czy to prawda?
Kiedyś AR Spider 2.0 1987



Aktualnie: AR 166 2,4 JTD 2002

Bedboys
Posty: 2915
Rejestracja: 04-10-2004 19:01
Lokalizacja: Olsztyn
Kontaktowanie:

Postautor: Bedboys » 12-05-2009 17:47

Na radio są dwa sposoby - skręć lewym pokrętłem głośność tak aby nie było nic słychać i zostaw, ICS będzie pamiętał to ustawienie i po ponownym odpaleniu dalej będzie cicho, - na ekranie zaznacz opcję "mute".
Pozdrawiam



Bedboys



Kiedyś :

AR 156 1,6 TS --- Srebrna ---Teraz : AR 166 JTD --- Blu Odissea ---



Czasem na trasie spotykam prawdziwych szaleńców...

Pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi...

Czasem naprawdę ciężko ich wyprzedzić...

trk1984
Posty: 39
Rejestracja: 19-04-2009 11:24

Postautor: trk1984 » 13-05-2009 12:20

z tym radiem to wlasnie tak robie, ze je sciszam do minimum i jezdze :) nie mam navigacji tylko zmieniarke, ktora w dodatku cos sie przycina, bo plyta jest odtwarzana i nagle przerywa i za chwile znowu startuje z tego miejsca co przerwalo. a ten myk z bagaznikiem to juz znam.... mialem wczesniej Lancie Dedre z 1989 roku i tam tez bylo w schowku otwieranie bagaznika i klapki od wlewu paliwa, wiec dla mnie to normalka :) z tymi kierunkami to moze podjade do jakiegos elektryka, zeby samemu nie grzebac i sprawdze czy to zarowki, czy caly ten przelacznik.
a co do tulej to niemam pojecia. sam szuakm przyczyny tego, ze jedno kolo tylne dziwnie mi odchodzi i scina opone od wewnetrznej. mechanik wzial ja na kanal i stwierdzil, ze tuleje sa cale aczkolwiek jakos tak lekko chodza, ale nie widzi uszkodzen i powiedzial, ze moze ustawienie zbieznosci cos pomoze.

Awatar użytkownika
demmonn
Posty: 216
Rejestracja: 31-10-2007 13:11

Postautor: demmonn » 13-05-2009 14:09

Jedź i sprawdź zbieżność oraz geometrię. Cięcie opony to nie tylko zużyte części.

Pozdrawiam. :twisted:

P.S. zmieniarkę zamień na loudlinka, włożysz kartę i mp3 lecą jak z płyty (tylko bez zacięć) :wink:
Kiedyś AR Spider 2.0 1987



Aktualnie: AR 166 2,4 JTD 2002

trk1984
Posty: 39
Rejestracja: 19-04-2009 11:24

Postautor: trk1984 » 17-05-2009 10:51

przepraszam za pytanie, ale co to jest ten loudlink? to sie wstawia zamiast zmienarki? myslalem nad tym, zeby kupic sobie taka kasete z kabelkiem pod ktory sie podlacza np. MP3. ale troche bedzie brzydko wygladalo. zastanwailem sie nad wlozeniem zamist zmieniarki odtwarzacza DVD, ale to chyba za drogi gips i zbyt skomplikowana sprawa.

Awatar użytkownika
Maciej Loret
Posty: 6285
Rejestracja: 22-11-2004 12:03
Lokalizacja: Bydgoszcz, Zgorzelec
Kontaktowanie:

Postautor: Maciej Loret » 17-05-2009 16:27

trk1984 pisze:przepraszam za pytanie, ale co to jest ten loudlink? to sie wstawia zamiast zmienarki?


Loudlink - spróbuj Google, nie gryzą...
U mnie działa razem ze zmianiarką, ale nie wiem jak u Ciebie...

trk1984 pisze:myslalem nad tym, zeby kupic sobie taka kasete z kabelkiem pod ktory sie podlacza np. MP3. ale troche bedzie brzydko wygladalo. zastanwailem sie nad wlozeniem zamist zmieniarki odtwarzacza DVD, ale to chyba za drogi gips i zbyt skomplikowana sprawa.


Loudlink jest lepszy od powyższych rozwiązań...

Awatar użytkownika
demmonn
Posty: 216
Rejestracja: 31-10-2007 13:11

Postautor: demmonn » 18-05-2009 12:45

Loudlink nazwijmy to emulatorem zmieniarki, w Alfie 166 jest tak, że jak padnie ci oryginał, to inna nie działa z ICS. poczytaj na stronie producenta
:lol: http://loudlink.eu :lol:

Pozdrawiam :twisted:
Kiedyś AR Spider 2.0 1987



Aktualnie: AR 166 2,4 JTD 2002

trk1984
Posty: 39
Rejestracja: 19-04-2009 11:24

Postautor: trk1984 » 25-05-2009 21:04

mam jeszcze jedno pytanie, a wlasciwie dwa.... pierwsze, czy mozna zamontowac nawigacje w samochodzie bez nawigacji?(bez odtawrzacza mapy? czy bedzie sie to laczylo z wymiana ICs-a, ale mamw swoim samochodzie klawisz "navi") i drugie, czy jest sens montowania tejze nawigacji ( o ile sie da) skoro wyczytalem, ze nie ma mapy Polski?!?
myslalem, nad tym, czy wymiana tego calego panelu z ekranem (ICS) i podniesieniem wyposazenia auta wlasnie o nawigacje i telefon.

edytaj5
Posty: 4
Rejestracja: 24-03-2009 10:16
Lokalizacja: Poznań

Postautor: edytaj5 » 27-05-2009 11:13

Witaj
Profesjonalne nawigacje zawsze są na płytę, w poprzednim samochodzie miałam taką Dayton, płyty owszem nie tanie, ale Polska już była w 2008 roku. Zależy jaka firma robi oprogramowanie. Wg mnie najlepszy jest Navtec, robi oprogramowania do BMW, Mercedesa i in. :P
Jeśli to za wiele, to kup zwykłe mio też pojedziesz. Jeśli chodzi o zestaw głośnomówiący na bluetooth, to polecam Parrot MKI-9200, ma kolorowy ekran, działa z każdym telefonem, a co ciekawsze można do niego podłączyć Ipoda i to rozwiązuje ci kwestię muzyki, ja mam w aucie na stałe 80G, 8000 piosenek albo więcej, a na ekranie wszystko się wyświetla w Parrocie. Można też suchać muzy z kart pamięci też przez parrot. Dodatkowo jest pilot i wybieranie głosowe. To Świetny zestaw polecam, u mnie w Alfie 147 z 2007 r. wszystko chodzi jak najlepiej. :D
AR 147 1,6 07 red

Awatar użytkownika
Maciej Loret
Posty: 6285
Rejestracja: 22-11-2004 12:03
Lokalizacja: Bydgoszcz, Zgorzelec
Kontaktowanie:

Postautor: Maciej Loret » 27-05-2009 11:32

edytaj5 pisze:Profesjonalne nawigacje zawsze są na płytę


Profesjonalne?

edytaj5 pisze:Zależy jaka firma robi oprogramowanie. Wg mnie najlepszy jest Navtec, robi oprogramowania do BMW, Mercedesa i in. :P


Być może w niektórych krajach tak. W niektórych jest cieniutki...

edytaj5 pisze:Jeśli to za wiele, to kup zwykłe mio też pojedziesz.


I to czasami dużo lepiej...

Awatar użytkownika
demmonn
Posty: 216
Rejestracja: 31-10-2007 13:11

Postautor: demmonn » 27-05-2009 14:24

Zapomnij o fabrycznej nawigacji w 166, nigdy nie było i nie będzie do tego map Polski. By używać jej w innych krajach (np Niemcy) musisz kupić czytnik, który tak jak ICS ma kod, antenę gps na dach i podłączyć do ICS-a. By sprawdzić jaką masz wersję oprogramowania w ICS, wciśnij klawisz (chyba) klima (trzymaj go) i klawisz Dark, pojawią się dane dotyczące softu i wersji (angielska lub europejska-czytaj pod kątem pozycji kierownicy lewa lub prawa). Aktualizację tego oprogramowania można zrobić tylko przez czytnik nawigacji (ASO nie ma takich płyt, są razem z mapami). Jest gość, który przerabia ICS na to by działała tam automapa, ale mi obiecał jedną rzecz i od 7 miesięcy czekam, więc nie będę tobie podawał na niego namiarów, byś się nie rozczarował.

Pozdrawiam. :twisted:
Kiedyś AR Spider 2.0 1987



Aktualnie: AR 166 2,4 JTD 2002

trk1984
Posty: 39
Rejestracja: 19-04-2009 11:24

Postautor: trk1984 » 28-05-2009 10:15

aha, dzieki za odpowiedz. czyli nie mam co kombinowac z tymi mapami. ale z drugiej strony, zeby na przyklad uaktualnic sobie wersje tego ICS-a to musze miec czytnik plyt od nawigacji, ktorego nie mam, bo nie mam nawigacji. ogolnie, to tak czasem wpadne na jakis pomysl, co by tu poprawic w tym samochodzie, zeby wzbogacic troszke jego wersje wyposazenia, ale chyba nie da sie zbyt wiele :)

Awatar użytkownika
demmonn
Posty: 216
Rejestracja: 31-10-2007 13:11

Postautor: demmonn » 28-05-2009 10:56

Poszukaj na Allegro, części do nawigacji są, nawet Całe zestawy z telefonem.

Można do tego podpiąć wzmacniacz, DVD (zamiast czytnika nawigacji), tylko za mały ekranik do oglądania i sygnał NTSC.

Pozdrawiam. :twisted:
Kiedyś AR Spider 2.0 1987



Aktualnie: AR 166 2,4 JTD 2002

trk1984
Posty: 39
Rejestracja: 19-04-2009 11:24

Postautor: trk1984 » 29-05-2009 20:58

witam. wlasnie myslalem o calym takim zestawie, tylko nie wiedzialem, czy samo podmienienie tego bedzie cos zmienialo, czy nie trzeba bedzie robic jakichs wiekszych przerobek.
a mam pytanie odnosnie ABS-u. dzis oddalem auto do znajomego aby wymienil pare rzeczy w zawieszeniu i przypadkiem urwal czujnik ABS-u. jednak na desce rozdzielczec nic sie nie zaswiecilo, zadna kontrolka ani nic takiego. i teraz sie zastanawiam czy cos z calym systemem tego ABs-u, i czy wogole on jest w tym samochodzie,....... ale skoror sa czujniki, to i chyba abs powinien byc?!?
sprawdzilem tez ta wersje tego ICS-a (trzymanie klawisza klima i wcisniecie dark) i jest tam sporo jakichs bajerow, cos tam mozna ustwiac i przestawiac. nie ruszalem nic bo sie nie znam, ale sporo ciekawosci. dzieki za interesujaca nowinke i czekam na inne rady i ciekawostki:)

Awatar użytkownika
demmonn
Posty: 216
Rejestracja: 31-10-2007 13:11

Postautor: demmonn » 30-05-2009 19:33

Jak to czujnik przedni, to mam taki :lol:
Kiedyś AR Spider 2.0 1987



Aktualnie: AR 166 2,4 JTD 2002


Wróć do „Porozmawiajmy o Alfie”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 24 gości