K Ł O P O T Y ! ! !

Pytania, porady i opinie.

Moderator: Moderatorzy

adrianola
Posty: 5
Rejestracja: 05-05-2011 20:56

K Ł O P O T Y ! ! !

Postautor: adrianola » 05-05-2011 21:11

Witam Potrzebuję porady. Czy może ktoś z posiadaczy AR spotkał się z opisem błędu "P1320 wyprzedzenie obrotu". Podczas jazdy wyświetlił się komunikat, że silnik pracuje w trybie awaryjnym, komputerek "skierował mnie do serwisu" a następnie po zgaszeniu już nie odpalił. Poza tym nie było żadnych oznak by coś było nie tak. Proszę o jakąś podpowiedź.









AR 166 2,4JTD 1998 obecnie AR 156 1,9JTD 2003

Awatar użytkownika
Maciek-156
Posty: 924
Rejestracja: 29-01-2006 19:02
Lokalizacja: Warszawa
Kontaktowanie:

Postautor: Maciek-156 » 09-05-2011 21:02

Dobrze by było jakbyś napisał co to za auto i silnik... Wg mnie padł czujnik położenia kątowego wałka rozrządu. Auto powinno odpalic po dłuższym kręceniu
Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
AR156 1.9 16v JTD M-JET 2004
AR156 1.6TS 2000

adrianola
Posty: 5
Rejestracja: 05-05-2011 20:56

Postautor: adrianola » 09-05-2011 23:27

Alfa 156 1,9 JTD 2003 (115KM) to moje autko:) Niestety czujnik wału korbowego i czujnik rozrządu jest OK (co najmniej w opinii tych co je sprawdzali, a czujnik wału korbowego, bo obstawiali że to to został wymieniony na nowy). Nawet po dłuższym kręceniu nie chce odpalić. Sprawdzony rozrząd jest OK. Poza tym, jak pojawiła się kontrolka cheek i wystąpił błąd to przejechałam jeszcze ok. 5 km stanęłam zgasiłam silnik i nie chciał już zapalić. W tym czasie (w czasie jazdy awaryjnej nie było żadnych w sumie objawów że coś nie tak ani stuków, dymienia, spadku mocy czy też czegoś podobnego). Nie wiem może coś z układem zasilania paliwa??? Nie mam pojęcia. Ratunku ://

adrianola
Posty: 5
Rejestracja: 05-05-2011 20:56

Postautor: adrianola » 11-05-2011 22:51

No witam ponawiam pytanie czy ktoś może mi pomóc w mojej sprawie?

Awatar użytkownika
Maciek-156
Posty: 924
Rejestracja: 29-01-2006 19:02
Lokalizacja: Warszawa
Kontaktowanie:

Postautor: Maciek-156 » 13-05-2011 15:01

Jeśli jest tak jak piszesz:

adrianola pisze:...Niestety czujnik wału korbowego i czujnik rozrządu jest OK (co najmniej w opinii tych co je sprawdzali, ...

to pozostaje ci posłuchać tego:
adrianola pisze:..."P1320 wyprzedzenie obrotu". ... komputerek "skierował mnie do serwisu" ...
Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010

AR156 1.9 16v JTD M-JET 2004

AR156 1.6TS 2000

adrianola
Posty: 5
Rejestracja: 05-05-2011 20:56

Postautor: adrianola » 16-05-2011 00:33

No i w końcu moja Alfka jeździ:))) To super fajnie:))) Ale na serio. To jednak się okazało, że to czujnik wałka rozrządu. Po wymianie odpalił bez problemu.
Wymieniliśmy na zasadzie, że brakowało innych pomysłów i nie było się czego zaczepić. Jeśli chodzi o nasz "serwis" w PT to życzę powodzenia każdemu kto tam trafi, żadnych konkretów, niczego się nie dowiesz wręcz odsyłają Cię do ASO w jakimś większym mieście. Jednym słowem LIPA. Ale miałeś Maćku rację, że to czujnik wałka rozrządu, chociaż nawet przy dłuższym kręceniu niestety nie zapalał. Mimo to dziękuję za podpowiedź. Postanowiłam od czasu do czasu zaglądać na to forum. Fajnie jest z kimś wymienić doświadczenia. Pozdrowienia dla wszystkich szczęśliwych posiadaczy Alfików.

rafalk
Posty: 18
Rejestracja: 19-02-2010 00:46

Postautor: rafalk » 16-05-2011 22:59

Maciek - szacuneczek :) Prowadzisz może jakiś serwis AR - w razie kłopotów moze miałbym blisko :)

Awatar użytkownika
Maciek-156
Posty: 924
Rejestracja: 29-01-2006 19:02
Lokalizacja: Warszawa
Kontaktowanie:

Postautor: Maciek-156 » 17-05-2011 11:30

Nie nie prowadzę serwisu, ale trochę się z nam na mechanice...
Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010

AR156 1.9 16v JTD M-JET 2004

AR156 1.6TS 2000


Wróć do „Porozmawiajmy o Alfie”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 23 gości