[156] wymiana silnika 1.6 na inny 1.6

Pytania, porady i opinie.

Moderator: Moderatorzy

[156] wymiana silnika 1.6 na inny 1.6

Postautor: K4ROLalfa » 11-09-2013 17:30

Witam
mam alfe 156 98r silnik 1.6 z duza plastikowa pokrywa
silnik uszkodzony
czy moge go zastapic silnikiem 1.6 z aluminiowa mniejsza pokrywa?
czy trzeba bedzie przekladac wiazki, komputer itp?
w internecie znalazlem ze wystepowaly 4 rozne wersje silnika 1.6 dla alfy 156
AR32102
AR32103
AR32104
AR67601
pozdrawiam
K4ROLalfa
 
Posty: 7
Rejestracja: 22-04-2013 21:58

Re: [156] wymiana silnika 1.6 na inny 1.6

Postautor: filip13 » 12-09-2013 00:08

Nie nie trzeba wymieniać wiązki tylko w tych starszych teesach z aluminiową pokrywa to o ile mnie pamięć nie myli był 4 pinowy przepływomierz (o ile mnie pamięć nie myli), Ty masz 5 pinowy ale zostaje Twój komp twoja lambda Silniki są te same być może zamiast aluminiowej miski oleju będziesz miał stalową nie pamiętam czy starsze teesy nie miały stalowej miski oleju. podpora jest oddzielnie od miski oleju zmienisz podporę półosi na swoją.
Ciekawostka Czy do ts-a parka z aluminiową miską pasuje miska stalowa ? To było by zaskakujące doświadczenie, którego nie wyczytamy w żadnej książce nigdy nie miałem okazji próbować.
filip13
 
Posty: 597
Rejestracja: 13-09-2006 21:37
Lokalizacja: warszawa

Re: [156] wymiana silnika 1.6 na inny 1.6

Postautor: K4ROLalfa » 12-09-2013 15:12

dzieki, bede probowal
faktycznie przeplywomierze sa inne, starszy silnik ma dodatkowo jakis czujnik osobno na dolocie powietrza
w innych miejsach sa umiejscowione zbiorniczki wspomagania
roznice przy przepustnicach
prawdopodobnie inne paski rozrzadu
ZDJECIA

engine 0871175 http://images.schindelar.de/Henry/Motoren/Alfa/22043c.jpg
engine 1289372 http://images03.olx.hu/ui/8/86/81/1368437880_510028581_2-Alfa-Romeo-16-16v-TS-motor-AR32104-Tata.jpg
K4ROLalfa
 
Posty: 7
Rejestracja: 22-04-2013 21:58

Re: [156] wymiana silnika 1.6 na inny 1.6

Postautor: filip13 » 12-09-2013 17:36

Nie widzę w tym wszystkim problemu.
filip13
 
Posty: 597
Rejestracja: 13-09-2006 21:37
Lokalizacja: warszawa

Re: [156] wymiana silnika 1.6 na inny 1.6

Postautor: K4ROLalfa » 27-09-2013 22:56

ta podpore polosi trzeba koniecznie podmienic? bo wstawilem juz silnik ale o niej zapomnialem
polosi jeszcze nie podlaczalem

silnik odpala ale jest to samo co z moim poprzednim
mianowicie odpala i po sekundzie gasnie
odpalajac z gazem jest lepiej ale strzela albo nie wchodzi na wysokie obroty, nierowno chodzi
zapala sie przy tym czerwona kontrolka wtrysku razem z kontrolka poduszki powietrznej o dziwo
pompa paliwa wymieniona
gdzie szukac usterki?
K4ROLalfa
 
Posty: 7
Rejestracja: 22-04-2013 21:58

Re: [156] wymiana silnika 1.6 na inny 1.6

Postautor: valdek » 29-09-2013 20:14

Wymieniłeś silnik bo poprzedni Ci gasł przy próbie odpalenia? :roll:
Trzeba było podpiąc pod egzaminer i zczytać błędy.
Teraz jeśli czegokolwiek nie podpiąłeś po wymianie silnika może być ich tylko więcej.
W mojej V6 zdarzyło się kiedyś, że też mi silnik gasł zaraz po odpaleniu. Musiałem przytrzymać obroty pedałem gazu aby nie zgasł. Winny był padnięty przepływomierz (a nie silnik).

Pozdr.
AR 156 2.5V6 2000 r. (fl na model 2003; NERO)
Yamaha Virago 1000 1986r.
11 lat w 156V6 (przejechane 280 tys. km z tego 170 tys. km na LPG)
http://valdek.alfa156.w.interia.pl/
Awatar użytkownika
valdek
 
Posty: 1983
Rejestracja: 11-01-2005 13:34
Lokalizacja: Lublin, Nałęczów

Re: [156] wymiana silnika 1.6 na inny 1.6

Postautor: K4ROLalfa » 29-09-2013 23:14

hehe, nie :)
wymienilem silnik bo urwal sie pasek rozrzadu - pokrzywilo wiekszosc zaworow, chetnie sprzedam :)
Po podlaczeniu elektroniki do nowego silnika sa takie same objawy jak w poprzednim silniku
bez gazowania nie odpale
dodam ze na lpg auto chodzi lepiej
odpala bezposrednio z lpg tez lepiej
Potestowal bym z czujnikami bo mam komplet od drugiego silnika ale wtyczki sie roznia iloscia pinow
Tak wiec pewnie pozostaje egzaminer
K4ROLalfa
 
Posty: 7
Rejestracja: 22-04-2013 21:58

Re: [156] wymiana silnika 1.6 na inny 1.6

Postautor: blackrose » 07-10-2013 05:42

Nie nie trzeba wymieniać wiązki tylko w tych starszych teesach z aluminiową pokrywa to o ile mnie pamięć nie myli był 4 pinowy przepływomierz (o ile mnie pamięć nie myli), Ty masz 5 pinowy ale zostaje Twój komp twoja lambda Silniki są te same być może zamiast aluminiowej miski oleju będziesz miał stalową nie pamiętam czy starsze teesy nie miały stalowej miski oleju. podpora jest oddzielnie od miski oleju zmienisz podporę półosi na swoją.
Ciekawostka Czy do ts-a parka z aluminiową miską pasuje miska stalowa ? ???
blackrose
 
Posty: 1
Rejestracja: 05-10-2013 15:01

Re: [156] wymiana silnika 1.6 na inny 1.6

Postautor: filip13 » 06-11-2013 20:42

stuknij trzonkiem młotka w katalizator i posłuchaj, jak nie, to to tak jakbyś miał zbyt ubogą dawkę paliwa bo za dużo wpada powietrza do silnika twój kolektor dolotowy jest według mnie nieszczelny i teraz UWAGA ! trzeba zmierzyć średnicę otworu w kolektorze dolotowym w teesie 1.6 i zmierzyć w 1.8/2.0 średnice powinny być większe i podmienić sobie na większe. ja bym tak zrobił. Najlepsze w tym osiągnięcia miało zawsze BMW do starej 530 E 34 wstawiało się osprzęt od alpiny bo tam taki był i nawet kolektor dolotowy wtedy miał napis alpine, co tam dawało 30 KM. :shock: , tu nic nie osiągniesz ale zmieni to charakterystykę silnika będzie lepiej pracował. Jeśli chodzi o podporę to nie wiem jak z łożyskiem podpory do alfy 146 i 5 w stosunku do 156 ale półosie nie są na pewno te same. Wniosek podmień te podporę.
filip13
 
Posty: 597
Rejestracja: 13-09-2006 21:37
Lokalizacja: warszawa


Wróć do Porozmawiajmy o Alfie

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości