Moderator: Moderatorzy
Bedboys pisze:Ja kupiłem 5 lat temu za 300 zł w markecie firmy kinzo - działa do dzisiaj bez żadnego problemu a jest używana bardzo często ( mycie alejek, płotu, elewacji, samochodu)
chendo pisze:... Oni nawet szczotki nie używają, a auto wyjeżdża czyściutkie ...
Michal pisze:chendo pisze:... Oni nawet szczotki nie używają, a auto wyjeżdża czyściutkie ...
Mycie tylko wodą pod ciśnieniem to wielki błąd, bo sama woda nie wypłucze całego brudu. Można się o tym przekonać, kiedy po takim myciu che się wytrzeć samochód suchą ścierką - wtedy dopiero cały drobny pył zbiera się na szmatce. Ja osobiście nie uznaję nic innego jak dużą gąbkę i mydło w płynie a czym to spłuczę to już inna sprawa.
OT: w poprzednią sobotę zawziąłem się i postanowiłem domyć dokładnie felgimoże ładnie wyglądają ale do mycia są tragiczne
Kotek1 pisze:Ja myję Budgetem kupionym w Makro. Podobno tłok też aluminiowy (obudowa pompy na pewno bo widać przez otwory w obudowie). Eksperymentowałem długo ze sposobami mycia aby efekt był zbliżony do tego z myjni ręcznej.
Wnioski są następujące:
1) myć wyłącznie w cieniu i nierozgrzany na słońcu samochód, najlepiej przy bezwietrznej pogodzie (w pomieszczeniu jest super)
2) jeśli używasz pianownicy i aktywnej piany to musisz mieć "gęste ruchy" bo szybko zasycha i zostaną plamy (najlepiej myć w dwie osoby)
3) ściągnąć wodę ściągaczką (kupiłem profesjonalną taką jak mają w myjni bez części metalowych ale to koszt ok 60 pln)
4) resztę wytrzeć irchą często ją płucząc w wiaderku z zimną wodą. Irchą wycieram też wnęki drzwi i bagażnika.
Tym sposobem nie zaglądam do myjni latem. W zimę niestety muszę.
Ręczne myjnie mają przewagę - gorącą wodę - co ułatwia domycie autka.
Teraz zrezygnowałem z pianownicy i myję szamponem TurtleWax z osuszaczem + wiaderko i gąbka (tzn spłukuje myjką, myje, spłukuje pianę, wycieram) Efekt jest idealny. Do środka polecam Cockpit Spray Matt firmy Shell - the best of the best , a woskuje TurtleWax-em.
Bella się świeci jak łysemu psu jajka
Kotek1 pisze:Nie miałem, ale też nie myłem jak było zimno (tzn. kilka stopni). Ja niestety lubię myć auto, traktuje to jako relaks ale zgadzam się co do konieczności właściwego odprowadzenia ścieków. Myjka ciśnieniowa zmniejsza pobór wody i to też jest argument za zakupem.
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 12 gości