Kto sie zna na komputerach ??? - Pomocy !!!

Wszystkie tematy, które nie do końca dotyczą Alfy Romeo.

Moderator: Moderatorzy

Bedboys
Posty: 2915
Rejestracja: 04-10-2004 19:01
Lokalizacja: Olsztyn
Kontaktowanie:

Kto sie zna na komputerach ??? - Pomocy !!!

Postautor: Bedboys » 14-06-2007 12:26

Jakiś czas temu nagle komputer przestał łączyć się z internetem ( radiowe połączenie z siecią lokalną) tzn najpierw zwolnił a na drugi dzień wogóle już nie łączył. Przyszedł magik ( kolega i właściciel sieci) wymienił kartę sieciową i jest OK tyle że teraz komputer nie rozpoznaje użądzeń przez USB - nie wiem czy przed zmianą tak było ale teraz jest. Komputer ma cztery wejścia USB - dwa z tyłu podłączona są tam - drukarka i mysz - działa poprawnie, dwa z przodu - jedno było nie aktywne od zawsze ?? nie wiem czemu a w drugie wtykałem co popadło :D aparat, mp3, palmtopa ładowałem itp, teraz jak podłączę aparat to pokazuje nieznane urządzenie i nic nie można zrobić - pozostałych urządzeń nie widzi wogóle po podłączeniu z tyłu również. Koleś przyszedł jeszcze raz pogrzebał - wyrok płyta główna do wymiany. Moje pytanie jest takie - czy to możliwe że to płyta ??? czy poprostu koleś się nie zna i chce zmienić pół kompa to na pewno będzie dobrze ??? Będę wdzięczny za wszelkie informacje bo ja wogóle się na tym nie znam :!:
Pozdrawiam

Bedboys

Kiedyś :
AR 156 1,6 TS --- Srebrna ---Teraz : AR 166 JTD --- Blu Odissea ---

Czasem na trasie spotykam prawdziwych szaleńców...
Pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi...
Czasem naprawdę ciężko ich wyprzedzić...

Awatar użytkownika
da_vinci
Posty: 2005
Rejestracja: 18-01-2006 09:48
Lokalizacja: Poznań
Kontaktowanie:

Postautor: da_vinci » 14-06-2007 12:50

W komputerach tak jest, że wszystko jest możliwe, jeśli masz licencje na windowsa to jak wymienisz płytę może być problem z nią a wtedy dodatkowe wydatki.
Ja na początek wywaliłbym tą kartę sieciową co ją gość zainstalował i zobaczył co się dzieje - może winna jest właśnie ta karta.
Linia jest piękna, logo też, chciałem ją mieć...
i mam Alfa Romeo 146 1,6 TS 1998 SILVER SHADOW :)

Awatar użytkownika
Maciej Loret
Posty: 6285
Rejestracja: 22-11-2004 12:03
Lokalizacja: Bydgoszcz, Zgorzelec
Kontaktowanie:

Re: Kto sie zna na komputerach ??? - Pomocy !!!

Postautor: Maciej Loret » 14-06-2007 13:10

Bedboys:
1. Czy system operacyjny był przeinstalowany pomiędzy momentem, gdy to jedno gniazdo USB działało, a gdy nie działa (czyli teraz)?
2. Czy było coś grzebane w BIOSie płyty głównej w tym samym okresie?

Awatar użytkownika
adamo_146
Posty: 55
Rejestracja: 01-10-2006 09:06
Lokalizacja: Szczecin
Kontaktowanie:

Postautor: adamo_146 » 14-06-2007 13:18

Mozesz tez sprobowac przywrocic system, jesli to Windows XP, do stanu przed instalacja sterowników karty sieciowej...
AR 146 1.8TS Blu Pervinca Metallizzato :twisted:

Bedboys
Posty: 2915
Rejestracja: 04-10-2004 19:01
Lokalizacja: Olsztyn
Kontaktowanie:

Re: Kto sie zna na komputerach ??? - Pomocy !!!

Postautor: Bedboys » 14-06-2007 13:41

Maciej Loret pisze:Bedboys:
1. Czy system operacyjny był przeinstalowany pomiędzy momentem, gdy to jedno gniazdo USB działało, a gdy nie działa (czyli teraz)?
2. Czy było coś grzebane w BIOSie płyty głównej w tym samym okresie?



ad 1 nie system jest ten sam od stycznia
ad 2 nikt nie grzebał w BIOSIe

adamo_146 pisze: Mozesz tez sprobowac przywrocic system, jesli to Windows XP, do stanu przed instalacja sterowników karty sieciowej...


Już to robiłem - nic nie dało :( widać to nie wina karty

da_vinci pisze: W komputerach tak jest, że wszystko jest możliwe, jeśli masz licencje na windowsa to jak wymienisz płytę może być problem z nią a wtedy dodatkowe wydatki.

:shock: o tym nie pomyslałem - mam legalnego windowsa i jak zmienię płytę ( a pewnie i procesor zarazaem) to musze kupić nowego ???? ale kicha
Pozdrawiam



Bedboys



Kiedyś :

AR 156 1,6 TS --- Srebrna ---Teraz : AR 166 JTD --- Blu Odissea ---



Czasem na trasie spotykam prawdziwych szaleńców...

Pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi...

Czasem naprawdę ciężko ich wyprzedzić...

Awatar użytkownika
Maciej Loret
Posty: 6285
Rejestracja: 22-11-2004 12:03
Lokalizacja: Bydgoszcz, Zgorzelec
Kontaktowanie:

Re: Kto sie zna na komputerach ??? - Pomocy !!!

Postautor: Maciej Loret » 14-06-2007 13:58

Bedboys pisze:ad 1 nie system jest ten sam od stycznia
ad 2 nikt nie grzebał w BIOSIe


No to dobrze by było wyjąć nową kartę i sprawdzić czy wówczas będzie działało USB.

Jeszcze pytanie czy jesteś na 100% pewny, że Tobie to USB dobrze działało przed wymianą karty sieciowej.
Bo jeśli tak, to na 99% gościu, który zmieniał Ci kartę, przypadkiem wypiął kabelek od płyty głównej do tych gniazd USB z przodu. Otwórz komputer i sprawdź to.
Jeśli nie, to nie sprzedawałbym płyty z proesorem (koszty i ewentualne problemy z Winowsem), tylko pokombinowałbym ze zwiększeniem ilości portów USB.

Awatar użytkownika
da_vinci
Posty: 2005
Rejestracja: 18-01-2006 09:48
Lokalizacja: Poznań
Kontaktowanie:

Re: Kto sie zna na komputerach ??? - Pomocy !!!

Postautor: da_vinci » 14-06-2007 14:00

Bedboys pisze: mam legalnego windowsa i jak zmienię płytę ( a pewnie i procesor zarazaem) to musze kupić nowego ???? ale kicha

Jeżeli masz wersję OEM czyli kupioną razem z komputerem to kicha będzie trzeba kupić nowego windowsa.
Linia jest piękna, logo też, chciałem ją mieć...

i mam Alfa Romeo 146 1,6 TS 1998 SILVER SHADOW :)

Bedboys
Posty: 2915
Rejestracja: 04-10-2004 19:01
Lokalizacja: Olsztyn
Kontaktowanie:

Re: Kto sie zna na komputerach ??? - Pomocy !!!

Postautor: Bedboys » 14-06-2007 14:49

Maciej Loret pisze:No to dobrze by było wyjąć nową kartę i sprawdzić czy wówczas będzie działało USB.

Jeszcze pytanie czy jesteś na 100% pewny, że Tobie to USB dobrze działało przed wymianą karty sieciowej.
Bo jeśli tak, to na 99% gościu, który zmieniał Ci kartę, przypadkiem wypiął kabelek od płyty głównej do tych gniazd USB z przodu. Otwórz komputer i sprawdź to.
Jeśli nie, to nie sprzedawałbym płyty z proesorem (koszty i ewentualne problemy z Winowsem), tylko pokombinowałbym ze zwiększeniem ilości portów USB.


USB działało ale nie wiem czy dokładnie chwilę przed wymianą ????
Kabelek - jeżeli jest takowy to jest podłączony ponieważ po podłączeniu aparaty pojawia sie komunikat nieznane urządzenie - czyli widzi ale nie rozumie.

Koleś który naprawiał jako przyczynę spalenia się kary sieciowej podał burzę która byłą dzień wcześnie ??? moze i płytę też spaliło ?? nie wiem ???
Pozdrawiam



Bedboys



Kiedyś :

AR 156 1,6 TS --- Srebrna ---Teraz : AR 166 JTD --- Blu Odissea ---



Czasem na trasie spotykam prawdziwych szaleńców...

Pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi...

Czasem naprawdę ciężko ich wyprzedzić...

Awatar użytkownika
Maciej Loret
Posty: 6285
Rejestracja: 22-11-2004 12:03
Lokalizacja: Bydgoszcz, Zgorzelec
Kontaktowanie:

Re: Kto sie zna na komputerach ??? - Pomocy !!!

Postautor: Maciej Loret » 14-06-2007 15:00

Bedboys pisze:Kabelek - jeżeli jest takowy to jest podłączony ponieważ po podłączeniu aparaty pojawia sie komunikat nieznane urządzenie - czyli widzi ale nie rozumie.


Cholera, przeoczyłem to.

Bedboys pisze:Koleś który naprawiał jako przyczynę spalenia się kary sieciowej podał burzę która byłą dzień wcześnie ??? moze i płytę też spaliło ?? nie wiem ???


Jest taka szansa, ale niezbyt wielka...

AS Windows masz OEM czy pudełkowy? Tzn. masz oryginalną płytę z Windowsem? Napisz też jaki to Windows.
Jeśli masz na płycie, to warto by było przeinstalować.
Ale wcześniej jeszcze - czy urządzenia, które podpinasz wymagają jakichś sterowników w Windowsie? Np. aparat cyfrowy? Bo może tylko coś się pop.....iło w sterownikach....?

Bedboys
Posty: 2915
Rejestracja: 04-10-2004 19:01
Lokalizacja: Olsztyn
Kontaktowanie:

Postautor: Bedboys » 14-06-2007 15:23

Mam windowsa który był dany do komputera ( win XP home edition), wszystkie urządzenia które były podłączane do kompa widział je jako dysk wymienny i nie było potrzeba żadnych sterowników.
Pozdrawiam



Bedboys



Kiedyś :

AR 156 1,6 TS --- Srebrna ---Teraz : AR 166 JTD --- Blu Odissea ---



Czasem na trasie spotykam prawdziwych szaleńców...

Pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi...

Czasem naprawdę ciężko ich wyprzedzić...

Awatar użytkownika
ratus1
Posty: 256
Rejestracja: 15-09-2004 15:10
Lokalizacja: Warszawa
Kontaktowanie:

Postautor: ratus1 » 14-06-2007 15:26

a urzadzenia podłączane przez usb z wlasnym zasilaniem tzn aparat fotograficzny tez nie widać?
bo to moze nie wina sterów tylko faktycznie zasilanie usb gdzies padlo - mogło sie tak zdarzyc
jakby co mozna podlączyc replikator portów usb bo szkoda wywalac kasy na nowy sprzet.
pozdrawiam
AdaS
Alfa Romeo 156 2.0 TS nero fucco
wyprodukowana kwiecień 2000
168 tyś przejechane (S P R Z E D A N A :( )
Lancia Ypsilon 1.3 MJet 2006 45 tys. przejechane (sprzedana)
Lancia Musa 1.4 Platino 07 cud miód
Alfa Romeo Gulietta 1.4 2010 :)

Awatar użytkownika
p.maiki
Posty: 666
Rejestracja: 13-09-2006 11:41
Lokalizacja: Warszawa - Bemowo
Kontaktowanie:

Postautor: p.maiki » 14-06-2007 15:58

Bedboys spróbuj zanim włączysz jeszcze kompa podpiąć jakieś urządzenie i dopiero uruchomić stacje. Może jakiś hub USB rozwiążę problem, zanim kupisz choć koszty i tak nie wielkie może uda się od kogoś znajomego pożyczyć i sprawdzić. Czy po wyjęciu tej nowo zainstalowanej karty sieciowej USB działa :?:
Pozdrawiam
Michał (p.maiki)
146 1.4 TS 97r 2006-2008
147 1.6 TS 02r 2008-2009
156 FL 1.9 JTDM 03r 2009-

Awatar użytkownika
Maciej Loret
Posty: 6285
Rejestracja: 22-11-2004 12:03
Lokalizacja: Bydgoszcz, Zgorzelec
Kontaktowanie:

Postautor: Maciej Loret » 14-06-2007 16:36

A spróbuj tak:

- panel sterowania
- system
- sprzęt
- menedżer urządzeń

Następnie daj sobie na cały ekran i zobacz czy gdzieś nie widać znaków zapytania albo wykrzykników, szczególnie w żółtym kolorze...

Awatar użytkownika
moondee
Posty: 215
Rejestracja: 04-09-2004 23:00
Lokalizacja: Skarżysko-Kamienna
Kontaktowanie:

Postautor: moondee » 14-06-2007 21:44

Zajmuje się takimi przypadkami na co dzień i chcę powiedzieć, że to nie musi być koniecznie płyta główna do wymiany - najlepszym sposobem jest zainstalowanie systemu na innym dysku wsadzonym w ten komputer. Wtedy będzie wszystko jasne.
Zadzwoń do mnie: 515 143 500 - wytłumaczę ci co zrobić. Pozdrawiam
AR 156 2.0 Selespeed, urodzona w 2000r, silver, 224kkm, FL
Mini Cooper 2002r, silver, 82kkm

Awatar użytkownika
marekm
Posty: 1495
Rejestracja: 24-09-2004 17:00
Lokalizacja: Kraków
Kontaktowanie:

Postautor: marekm » 14-06-2007 22:16

po co od razu instalować? wystarczy odpalić np Ubuntu z płytki (bedzie działał wolniej ale nie trzeba szukać drugiego dysku, instalować itd) :)
obraz płyty z livecd ubuntu np. tutaj (sciagaj Desktop CD)

Awatar użytkownika
amargro
Posty: 1839
Rejestracja: 11-03-2005 15:15
Lokalizacja: Zielonka k/W-wy

Re: Kto sie zna na komputerach ??? - Pomocy !!!

Postautor: amargro » 14-06-2007 22:47

da_vinci pisze:
Bedboys pisze: mam legalnego windowsa i jak zmienię płytę ( a pewnie i procesor zarazaem) to musze kupić nowego ???? ale kicha

Jeżeli masz wersję OEM czyli kupioną razem z komputerem to kicha będzie trzeba kupić nowego windowsa.


Nie trzeba kupować nowego Windowsa nawet jeśli to OEM, trzeba zadzwonić do Microsoftu, powiedzieć, że płyta główna została wymieniona na gwaracji i zostaną podane nowe klucze - nie należy robić tego zbyt często z tym samym Windowsem :wink:

IMHO jest duże prawdopodobieństwo, że Bedboysowi jednak MB nie padła... no chyba, że ten znajomy jak instalował nową sieciówkę zapomniał odpiąć zasilania kablem/wyłącznikiem zasilacza, bo w kompie nawet wyłączonym pozostaje zasilanie 5V na płycie i można zrobić zwarcie.

Awatar użytkownika
moondee
Posty: 215
Rejestracja: 04-09-2004 23:00
Lokalizacja: Skarżysko-Kamienna
Kontaktowanie:

Postautor: moondee » 15-06-2007 08:28

marekm pisze:po co od razu instalować? wystarczy odpalić np Ubuntu z płytki (bedzie działał wolniej ale nie trzeba szukać drugiego dysku, instalować itd) :)
obraz płyty z livecd ubuntu np. tutaj (sciagaj Desktop CD)


Ubuntu to nie Windows, a jeśli miałby dowiedzieć się, czy jego sprzęt będzie działał z Windows, to jest to najrozsądniejsze rozwiązanie. Poza tym nie wszystkie Linux'y działają poprawnie jako LiveCD na każdym sprzęcie. Tego możesz nie wiedzieć, a ja to wiem, bo m.in. serwisem zajmuję się od kilkunastu lat. Problemy pojawiają się np. z dyskami Fujitsu, płytami wynalazkami MSI (AGP+PCI-E, DDR+DDR2) itd.

Co do wielokrotnej instalacji Windows i jego kolejnej, tym razem nieudanej aktywacji, to tak jak podpowiada amargro można to spokojnie załatwić telefonicznie. Klucze aktywacyjne podawane są zawsze, jeśli sprzęt został wymieniony w ramach gwarancji i tak należy postępować za każdym razem. Nie opowiadamy nic o wirusach itp. Poza tym częste przypadki to nie pasujący klucz z naklejki, bo działa z wersją bez SP2. To też można załatwić telefonicznie.

Przychodzi mi jeszcze jedno rozwiązanie do głowy: można wsadzić dodatkowy kontroler USB 2.0 na PCI i sprawdzić czy urządzenia wpięte do niego również będą niewidoczne.

Na koniec dodam, że jeśli wsadzono Ci sieciówkę w ostatnie PCI (najniżej położone) to jest to błąd, ponieważ zazwyczaj ostatni port nie działa poprawnie z urządzeniami sieciowymi.

ps. Wielka szkoda, że mam do Ciebie 150km, bo już dawno bym ci to zdiagnozował:(
AR 156 2.0 Selespeed, urodzona w 2000r, silver, 224kkm, FL

Mini Cooper 2002r, silver, 82kkm

Bedboys
Posty: 2915
Rejestracja: 04-10-2004 19:01
Lokalizacja: Olsztyn
Kontaktowanie:

Postautor: Bedboys » 15-06-2007 15:00

moondee pisze:ps. Wielka szkoda, że mam do Ciebie 150km, bo już dawno bym ci to zdiagnozował:(


Ojj szkoda :( bo z tego co piszesz Ty jak i inni przedmówcy to ja wogóle nic nie rozumiem i sam to pewnie nic nie zrobię - moje zapytanie było po to aby dowidzieć się czy istnieje inna możliwość niż zmiana płyty - okazuje się że tak więc teraz jestem mądrzejszy i nie dam się tak łatwo zrobić w bambuko przyprowadzę jeszcze kogoś i porównam diagnozy. Wielkie dzięki za zainteresowanie tematem
Pozdrawiam



Bedboys



Kiedyś :

AR 156 1,6 TS --- Srebrna ---Teraz : AR 166 JTD --- Blu Odissea ---



Czasem na trasie spotykam prawdziwych szaleńców...

Pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi...

Czasem naprawdę ciężko ich wyprzedzić...

Awatar użytkownika
moondee
Posty: 215
Rejestracja: 04-09-2004 23:00
Lokalizacja: Skarżysko-Kamienna
Kontaktowanie:

Postautor: moondee » 15-06-2007 15:18

Teraz dopiero zauważyłem swój błąd, bo Olsztyn jest duuużo dalej niż 150km, które mam do Warszawy:( Moja propozycja to zabierz kompa do dobrego sklepu komputerowego polecanego przez studentów. Oni wiedzą, kto najlepiej w okolicy zna się na temacie. Omijaj szerokim łukiem Vobis i inne sieciowe sklepy bo tam nie ma fachowców poza handlowcami. Najlepsze są niezbyt duże firmy, gdzie ludzie z przysłowiowego gwoździa potrafią zrobić kamerę video ;)
AR 156 2.0 Selespeed, urodzona w 2000r, silver, 224kkm, FL

Mini Cooper 2002r, silver, 82kkm


Wróć do „Hyde Park”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 7 gości