Maciej Loret pisze:A ja po przesiadce na podobne wielkością auto o podobnym stosunku masy do mocy nie widzę większych różnic w zużyciu paliwa.
No tak ale jak jeden zbiornik przy twojej jeździe starcza na 3 miesiące to co ty wiesz o spalaniu

Moderator: Moderatorzy
Maciej Loret pisze:A ja po przesiadce na podobne wielkością auto o podobnym stosunku masy do mocy nie widzę większych różnic w zużyciu paliwa.
Michal pisze:ok, napęd 4x4 i większa masa robi swoje, to prawda ... ale w takim razie gdzie te osiągi
Bedboys pisze:No tak ale jak jeden zbiornik przy twojej jeździe starcza na 3 miesiące to co ty wiesz o spalaniu. Poza tym Michał pisze o prawdziwym samochodzie z prawdziwym silnikiem a jakiejś tam mydelniczce od żółtków
.
Maciej Loret pisze:Mazda ma podobne auto - 3,7V6 z "automatem", ale bez 4x4. Katalog podaje masę 3547 funtów, a zużycie paliwa 17/25 (mil/galon) - trzeba przeliczyć na nasze. Do 60mil/h w 6,4s. Chyba całkiem podobnie do 159?
a ja przesiadłem się na kilka chwil na golfa V TSI 122KM, na wadze ze mną na pokładzie: golf 1310kg alfa miała 1340kg. A spalanie alfa: 12l Pb, 15l lpg, identyczne warunki golf 9l Pb...skrajne parametry identyczne jak alfa: 9s do setki 210km.h v max, i to co jest "pomiędzy", na korzyść golfa...Michal pisze:... z drugiej strony myślę, że pół litra pojemności wyrównałoby te dane ... łącznie ze spalaniem, bo odnoszę wrażenie że 3,2 w 159 jest wysilone (podobnie jak 1,6 w 156) ...
tomass pisze:a ja przesiadłem się na kilka chwil na golfa V TSI 122KM, na wadze ze mną na pokładzie: golf 1310kg alfa miała 1340kg. A spalanie alfa: 12l Pb, 15l lpg, identyczne warunki golf 9l Pb...skrajne parametry identyczne jak alfa: 9s do setki 210km.h v max, i to co jest "pomiędzy", na korzyść golfa...
Maciej Loret pisze:tomass pisze:a ja przesiadłem się na kilka chwil na golfa V TSI 122KM, na wadze ze mną na pokładzie: golf 1310kg alfa miała 1340kg. A spalanie alfa: 12l Pb, 15l lpg, identyczne warunki golf 9l Pb...skrajne parametry identyczne jak alfa: 9s do setki 210km.h v max, i to co jest "pomiędzy", na korzyść golfa...
Nie chce mi się wierzyć w tak dużą różnicę zużycia paliwa.... przynajmniej jedno z aut jest niepełnosprawne...
Michal pisze:wcale bym nie narzekał, gdyby jeszcze miał przyspieszenie na poziomie 6,3s do setki ...
tomass pisze:[....]na trasie lublin- nałęczów, przejeżdżając spokojnie z prędkością oscylująca ok 90 km/h spalanie na 5 biegu to 5,7 a na szóstym to ok 7,2. To dane z komputera.
Maciej Loret pisze:1. Coś pomerdałeś - na wyższym biegu wyższe zużycie paliwa?
2. Zostaw komputer. Zatankuj do pełna, wyjeździj i tak ze 3 razy... Jeśli wyniki nie będą odbiegały od siebie znacząco, policz średnią...
Michal pisze:wiesz, to jest tak: gdybym miał pod maską 40KM więcej to pewnie bym był szczęśliwym człowiekiem (mowa o samochodzie) ale w przeciwnym przypadku każdy bzdet przeszkadza mi w tym modelu ... pomimo faktu, że to bardo dojrzała i solidna konstrukcja ...
Bedboys pisze:Michał to przyznaj się ile ta bestia pali ??
Bedboys pisze:Subaru zbiera się tak że nie może uciec mojemu klekotowi - więc lipa.
Bedboys pisze:Michal pisze:wiesz, to jest tak: gdybym miał pod maską 40KM więcej to pewnie bym był szczęśliwym człowiekiem (mowa o samochodzie) ale w przeciwnym przypadku każdy bzdet przeszkadza mi w tym modelu ... pomimo faktu, że to bardo dojrzała i solidna konstrukcja ...
Michał to przyznaj się ile ta bestia pali ??. Mój brat kupił rok temu subaru imprezę 2,5 z automatem ( bez turbiny ) czyli jakieś tam marne 170 KM. Subaru zbiera się tak że nie może uciec mojemu klekotowi - więc lipa. Poza fenomenalna trakcją ( jak to subaru ) nie ma w nim nic ... prócz spalania które w zimie dochodzi do 20 l. Myślę że porównując moc i masę Twoja AR wyjdzie na +
Maciej Loret pisze:Też mi przykład. Przy Twoim stylu jazdy objechałbyś je wózkiem dziecięcym z zaciągniętym ręcznym.
Michal pisze:tak średnio wychodzi około 12 - 14 litrów (pół-na-pół miasto-wieś) ... zbierać to się to zbiera, ale ja po prostu przywykłem do GTA i trochę żywszego silnika ...
Wróć do „Porozmawiajmy o Alfie”
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 47 gości