Olej w skrzyni biegów

Pytania, porady i opinie.

Moderator: Moderatorzy

Olej w skrzyni biegów

Postautor: najbor.w » 18-02-2006 19:06

Jak często wymieniacie olej w skrzyni biegów i jak już to na jaki najlepiej.
Jakie ceny i ile wchodzi do 145 1,4 TS :D Troche dużo tych pytań, ale pewnie jak zawsze można na Was liczyć
Awatar użytkownika
najbor.w
 
Posty: 394
Rejestracja: 05-12-2004 20:53
Lokalizacja: Wadowice

Postautor: marcin_145 » 18-02-2006 19:18

Ja tez nad tym myśle... mam teraz 71,5 tyś i nigdy olej nie był ruszany... zastanawiam sie czy nie wymienić na wiosne razem z silnikowym... Podobno ten olej do najtańszych nie należy ale nie wiem nic o cenach... Coś sie stanie złego jak jeszcze rok poczekam z wymianą??

P.S mam umierający synchronizator dwójki (powyzej 40 km/h redukcja na 2 jest ze zgrzytem) i generalnie bardzo rzadko jakieś delikane chrupnięcia potrafią sie zdarzyć przy "wbijaniu 3" (poziom oleju jest w porządku)

pozdrawiam
Kiedyś:
Alfa Romeo 145 Junior 1,4 TS - 3 lata razem
http://img18.imageshack.us/my.php?image=p73100545ch.jpg
Teraz:
AR 156 SW 1,9 JTD 2001 124 kkm na karku :)
http://img61.imageshack.us/my.php?image=p1010055rn8.jpg
Awatar użytkownika
marcin_145
 
Posty: 2210
Rejestracja: 28-08-2004 12:26
Lokalizacja: Kraków

Postautor: marekm » 18-02-2006 19:19

co 50 kkm (koszt jest nieduży)
a wlałem kiedyś motula 80W90 z MoS2 to przy wymianie sprzęgła mi to mechanik zmienił na zwykłą Tutele bo myślał ze olej jest mocno zużyty (dodatek dwusiarczku molibdenu powoduje że olej jest czarny jak smoła)
Generalnie raczej nie było różnicy w użytkowaniu.
Awatar użytkownika
marekm
 
Posty: 1494
Rejestracja: 24-09-2004 17:00
Lokalizacja: Kraków

Postautor: robalgis » 18-02-2006 19:58

ile wchodzi oleju do skrzynki? Tez sie zastanawiam nad wymiana.
Pozdrawiam

Bartłomiej 'Robal'
AR 159 SW 1.9 16v JTD M-jet 2006
Fiat 126p 1988 (2013- )
była:
AR 145 1.4 TS 1998 (2005-2010)

IK@R #3437
Awatar użytkownika
robalgis
 
Posty: 807
Rejestracja: 24-08-2005 21:54
Lokalizacja: Warszawa

Postautor: marekm » 18-02-2006 20:15

Dokładną wartość sprawdź sobie w instrukcji.
Z reguły do fwd wlewa się ok 2 litrów. Dokładne wartości: dla 156 i dla 155
Awatar użytkownika
marekm
 
Posty: 1494
Rejestracja: 24-09-2004 17:00
Lokalizacja: Kraków

Postautor: najbor.w » 18-02-2006 20:20

marekm, dzieki za odpowiedz, ps pocieszyłeś mnie z tym 50kkm, ja obecnie mam 160kkm i z tego co czytam w książce serwisowej olej w skrzyni nie był wymieniany :D Trzeba nad tym pomysleć
Awatar użytkownika
najbor.w
 
Posty: 394
Rejestracja: 05-12-2004 20:53
Lokalizacja: Wadowice

Postautor: Bedboys » 19-02-2006 09:58

Ja zmieniłem po 100kkm i powiem że przy zlewaniu olej okazał się bardzo czysty aż byłem zdziwiony że po takim przebiegu był taki ładny nie było opiłków na korku a synchronizator 3 troszkę zdycha, ale wymiana nic nie zmieniła w tej kwestii.
Pozdrawiam

Bedboys

Kiedyś :
AR 156 1,6 TS --- Srebrna ---Teraz : AR 166 JTD --- Blu Odissea ---

Czasem na trasie spotykam prawdziwych szaleńców...
Pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi...
Czasem naprawdę ciężko ich wyprzedzić...
Bedboys
 
Posty: 2915
Rejestracja: 04-10-2004 19:01
Lokalizacja: Olsztyn

Postautor: Maciej Loret » 19-02-2006 10:55

marekm pisze:Dokładną wartość sprawdź sobie w instrukcji.
Z reguły do fwd wlewa się ok 2 litrów. Dokładne wartości: dla 156


A propos danych, to w moim manualu niektóre dane są inne:
- 2,4JTD - ilość oleju silnikowego 5l
- 2,5V6 - ilość oleju silnikowego 6,4l

P.S. Ja też powinienem zmienić olej w skrzyni biegów (sama skrzynia chyba nie różni się od tych bez Selespeeda?)?
Awatar użytkownika
Maciej Loret
 
Posty: 6285
Rejestracja: 22-11-2004 12:03
Lokalizacja: Bydgoszcz, Zgorzelec

Postautor: marekm » 19-02-2006 11:02

jest szansa ze masz racje :) ja to przeklepałem z service manuala, ale faktycznie do 156v6 wchodzi conajmniej 6 litrów oleju (a nie 5.9 jak tam jest napisane, a w dodatku z reguły przecież wchodzi mniej niż podawana pojemność)
Awatar użytkownika
marekm
 
Posty: 1494
Rejestracja: 24-09-2004 17:00
Lokalizacja: Kraków

Postautor: Michal » 19-02-2006 11:23

dokładnie ... ja do swojej V-ki zawsze musiałem kupić 7 litrów ... wchodziło 6 i troszkę ... reszta zostawała na dolewki
Awatar użytkownika
Michal
 
Posty: 3893
Rejestracja: 30-08-2004 22:31
Lokalizacja: Lublin / Warszawa


Wróć do Porozmawiajmy o Alfie

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości