MOJA ALFA GAŚNIE

Pytania, porady i opinie.

Moderator: Moderatorzy

beatka
Posty: 1
Rejestracja: 05-09-2011 13:17

MOJA ALFA GAŚNIE

Postautor: beatka » 05-09-2011 13:22

MAM PROBLEM MOJA ALFA PO PRZEKROCZENIU 3000 OBROTÓW GAŚNIE.CO JEST GRANE?PODSUŃCIE JAKIŚ POMYSŁ !!! :(

Awatar użytkownika
Michal
Posty: 3902
Rejestracja: 30-08-2004 22:31
Lokalizacja: Lublin / Warszawa
Kontaktowanie:

Postautor: Michal » 05-09-2011 13:23

Beatko, napisz proszę jakim samochodem jeździsz :) marka, model ... takie tam :) wiesz ... :)
wcześniej:
YUGO 65 1.3 (ZASTAVA) '86 - 1994-1997
AR 146 1,4 boxer '97 - 1997-1999
AR 156 2,0 TS '98 - 2000-2001
AR 156 2,5 V6 '99 - 2001-2004
AR 156 GTA '03 - 2006-2009
AR 159 3,2V6 Q4 ti '07 - 2009-2014
teraz:
jest prowizorka i czekamy na Giulię.

meteor
Posty: 4
Rejestracja: 28-12-2011 16:40

Postautor: meteor » 28-12-2011 16:45

Witam.
Mam problem z moja alfa 156 1999r 2.4 jtd
A mianowicie samochod gasnie przy gwaltownym przyspieszaniu, nie chce odpalic po zjechaniu na pobocze ok 10-15s, po tym czasi zapala i mozna dalej jechac. Wymienilem czujnik cisnienia paliwa, zrobilem regeneracje pompy przy listwie objawy dalej sa jak byly, zastanawiam sie nad wymiana czujnik polozena walka rozrzadu.
Prosze o pomoc, nie sa to tanie rzeczy wiec nie chce sie w te wymiany bez konca bawic...

Awatar użytkownika
Maciek-156
Posty: 923
Rejestracja: 29-01-2006 19:02
Lokalizacja: Warszawa
Kontaktowanie:

Postautor: Maciek-156 » 29-12-2011 17:15

Nie będzie najtaniej podłączyć najpierw komputer i szczyutać błędy niż wymieniać w ciemno?
Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
AR156 1.9 16v JTD M-JET 2004
AR156 1.6TS 2000

meteor
Posty: 4
Rejestracja: 28-12-2011 16:40

Postautor: meteor » 01-01-2012 23:46

myslisz ze tego nie robilem, o to chodzi ze nic nie pokazuje, w sensie ze nie ma zadnych bledow...

Awatar użytkownika
Maciek-156
Posty: 923
Rejestracja: 29-01-2006 19:02
Lokalizacja: Warszawa
Kontaktowanie:

Postautor: Maciek-156 » 02-01-2012 10:08

Takie gasnięcie może mieć zasadniczo dwa źródła:
-kłopoty z dawkowaniem paliwa, czyli niewłasciwe ciśnienie na listwie wtryskowej (najczęściej regulator ciśnienia do czyszczenia/wymiany)
-pada któryś z czujników: położenia kątowego wału korbowego (to najbardziej prawdopodobne) lub położenia kątowego wałka rozrządu
Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010

AR156 1.9 16v JTD M-JET 2004

AR156 1.6TS 2000

meteor
Posty: 4
Rejestracja: 28-12-2011 16:40

Postautor: meteor » 03-01-2012 16:40

samochod w tym momencie pali tylko na plaku, na ropie chodzi ale nie zapala, jak po zgaszeniu szybko go znowu krece to slabo ale zapali, jesli jest to zbyt dlugo ok 10s to juz trzeba plakiem...

Awatar użytkownika
Maciek-156
Posty: 923
Rejestracja: 29-01-2006 19:02
Lokalizacja: Warszawa
Kontaktowanie:

Postautor: Maciek-156 » 04-01-2012 10:17

Odpowiedź jak wyżej
Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010

AR156 1.9 16v JTD M-JET 2004

AR156 1.6TS 2000

mptasins
Posty: 90
Rejestracja: 12-01-2005 08:03
Lokalizacja: Płock

Postautor: mptasins » 05-01-2012 14:36

Maciek-156 pisze:Takie gasnięcie może mieć zasadniczo dwa źródła:
-kłopoty z dawkowaniem paliwa, czyli niewłasciwe ciśnienie na listwie wtryskowej (najczęściej regulator ciśnienia do czyszczenia/wymiany)
-pada któryś z czujników: położenia kątowego wału korbowego (to najbardziej prawdopodobne) lub położenia kątowego wałka rozrządu
Dokładnie miałem to samo. Padnięty czujnik położenia wału korbowego ! Koszt czujnika 120 zł i po sprawie.
Alfa 156 SW 2.4 JTD '02

meteor
Posty: 4
Rejestracja: 28-12-2011 16:40

Postautor: meteor » 05-01-2012 19:45

czujnika polozenia walka rozrzadu nie wymienialem ale wypielem go z kostki i wtedy w ogole nie chcial zapalic, nawet na plaku, mysle ze czujnik jest ok, ale ok wymienie. aktualnie stoi u mechanika jak bedzie ok napisze co bylo przyczyna...

Awatar użytkownika
Maciek-156
Posty: 923
Rejestracja: 29-01-2006 19:02
Lokalizacja: Warszawa
Kontaktowanie:

Postautor: Maciek-156 » 09-01-2012 10:24

Ale my piszemy o czujniku położenia kątowego wału korbowego nie wałka rozrządu - to dwa różne czujniki...
Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010

AR156 1.9 16v JTD M-JET 2004

AR156 1.6TS 2000


Wróć do „Porozmawiajmy o Alfie”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość