Faktycznie, dzwiek V-ki jest przyjemniejszy niz brzdakanie jakichs szarpidrutow

ale niestey przy zamknietych szlabanach kolejowych, albo w korku pojawia sie problem.
Od razu zaznacze, ze nie jestem zadnym specjalista w tej dziedzinie, wiec napisze tyle co wiem.
Jezeli chodzi o wymiane glosnikow, to napewno przy zmianie radia na lepsze i checi uzyskania zadowalajacych efektow dzwiekowych, trzeba zmienic glosniki.
Jakis czas temu zmienilem fabrycznego Kenwooda na VDO Dayton z CD oczywiscie.
Moja 146 tez jest z 1998 i caly osprzet jest z Kenwooda i z tego co sie oreintuje, to wtedy wszystkie Alfy taki mialy. Glosniki niestety sa wykonane z niskiej jakosci materialu (jakby gruby papier), co przy wiekszym podkrecenu glosnosci, albo podbicu basow, powoduje natychmiastowe wpadanie w rezonans. Poza tym pasmo przenoszenia niskich tonow jest na zenujaco niskim poziomie, chyba, ze ktos slucha tylko muzyki klasycznej, wtedy jest ok
Efekt uzyskania lepszych efektow znam akurat z domowego zestawu stereo, kiedy to wymienilem starenki 4-kanalowy wzmacniacz Denona, na 5-cio kanalowy z systemem Prologic...Kenwooda. Niestety dalo sie odczuc, ze glosniki poprostu sa na skraju mozliwosci, wiec skusilem sie na zestaw Sony 5.1 i jestem zadowolony. Tak wiec polecam zmiane glosnikow na lepsze, jezeli faktycznie chce sie miec dobra jakosc dzwieku bez zaklocen przy zagluszania techno-dresiarza na skrzyzowaniu
JBL jest zdecydowanie uznana marka o wysokiej jakosci, chociaz nie wiem jaki jest stosunek audiofilow w tym temacie, bo wiem, ze oni sa dosyc wymagajacy w tych dziedzinach i maja swoje zboczenia (bez urazy, bo kazdy ma swoje, tak jak my tutaj mamy zboczenie na punkcie marki AR

)
Jezeli chodzi o pomiar wielkosci glosnika, to nalezy zdjac oslone (nie wiem jak to wyglada w 156, ale w 146 glosnik jest osloniety kawalkiem plastiku, ktory nalezy usunac przy pomocy sily, ale z wyczuciem) i najlepiej zmierzyc odleglosc od konca gwintu do konca gwintu po przekatnej glosnika (powinny byc 4 srubki mocujace).
Warto tez zmierzyc jaki wymiar ma caly otwor glosnikowy, bo zdarzaja sie glosniki z obwodka wokol dziur do mocowania i moga sie nie miescic.
Jezeli chodzi o jakis dobry serwis, to moge polecic jeden w Bielsku-Bialej, bo akurat stamtad pochodze. Moj kolega juz dwukrotnie instalowal tam swoj sprzet Car-Audio z Panasonica i jest zadowolony z uslug.
Jak trzeba, to przerabiaja nawet wielkosc otworow, montuja nowe kable itd. wiec wydaje mi sie, ze sa warci grzechu.
Mozna obejrzec stronke, a potem ewentualnie wyslac maila z zapytaniem.
"Autofan" Sprzedaż Akcesoriów Samochodowych
43-300 Bielsko-Biała, ul. Cieszyńska 305
woj. śląskie
tel. (033) 818-29-71 fax. (033) 818-29-71
autofan@autofan.bielsko.pl
http://www.autofan.bielsko.pl/
Zycze wielu milych wrazen akustycznych