Dzielenie Neostrady

Wszystkie tematy, które nie do końca dotyczą Alfy Romeo.

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
Maciej Loret
Posty: 6285
Rejestracja: 22-11-2004 12:03
Lokalizacja: Bydgoszcz, Zgorzelec
Kontaktowanie:

Dzielenie Neostrady

Postautor: Maciej Loret » 16-05-2007 20:34

Na sieciach nie znam się kompletnie.
Być może będę potrzebował podzielić Neostradę na:
- 1 do 2 komputery kablem do kart sieciowych
- 2 do 3 komputerów po WiFi

Jak rozumiem potrzebuję router WiFi z modemem ADSL? Chciałbym, żeby miał przyzwoity zasięg - dał radę przez 3 ściany i ze 20 metrów na ogród. Ważna jest też niezawodność, WPA2. Na co jeszcze zwracać uwagę?
Czy są takie, które potrafią dzielić sztywno łącze na x komputerów?
Cena najchętniej do 300PLN.
Jakieś konkretne typy?

Awatar użytkownika
el Krecik
Posty: 255
Rejestracja: 22-03-2005 14:45
Lokalizacja: okolice Rzeszowa ;)
Kontaktowanie:

Postautor: el Krecik » 16-05-2007 20:57

Polecam Linksysa - bardzo niezawodne.
Opel Astra 1993-2005
Alfa Romeo 156 2.0 TS 2004-2006
Audi A4 Avant TDI 2007-...

bartek_killer
Posty: 62
Rejestracja: 19-12-2005 18:37

Postautor: bartek_killer » 16-05-2007 22:51

Witaj

Marcin mi mówił, że masz pytanie odnośnie neostrady.

Ja mam w domu neo (512) podzielone na dwa kompy:
- stacjonarny
- laptop

wziąłem liveboxa tp

mam go już chwilke. z tego co sie orientuje, to mozna do niego 3 kompy podłączyć.

zasięg WiFi - szczerze... do dupy :!: tzn tak: mieszkam w bloku w mieszkaniu 2 pokojowym, więc zasięg mam wszędzie (nawet kuchnia i łazienka, gdzie są flizy na ścianach) ale sygnał pozostawia wiele do życzenia.
Jak laptop jest w tym samym pokoju co modem livebox to zasieg jest bardzo mocny... a w drugim pokoju, czy w kuchni juz jest bardzo słaby... troche to dziwne.. bo to raptem kilka metrów (a twardo piszą, że zasięg do 100m :lol: )
znajomy ma to w domku.. to pietro nizej juz nie ma zasięgu, 3 pokoje w bok tez juz brak zasiegu
procedury w tp maja pojebane i zezwrotami moze byc ciezko... wzywaja napierw jakas obsluge czy pomoc techniczna, zeby wszystko posprawdzali... no pala glupa jak zwykle (z tego co sie dowiedzialem od jednej laski w tele punkcie :) )
ja na szczescie nie mialem takiej potrzeby :wink:
no i WiFi czesto traci sygnal na chwilke... na przegladanie stron i gg wystarcza spokojnie... ale juz przy sciaganiu plikow czy grze na kurniku to juz jest mega denerwujace, bo rozłącza... (bywaja dni ze dziala super, a czasami rozlacza na okolo 5 sek)

wspomniales, ze chcesz to dzielic na wiecej kompow... na tym sie juz nie znam niestety
opisalem tylko moj podzial na 2 kompy i moje spostrzezenia - jak cos z tego Ci sie przyda to sie ciesze

powodzenia & pozdrawiam

Awatar użytkownika
adamo_146
Posty: 55
Rejestracja: 01-10-2006 09:06
Lokalizacja: Szczecin
Kontaktowanie:

Postautor: adamo_146 » 16-05-2007 22:52

el Krecik dobrze mówi :D Linksys z Tomato to jest to.... :wink:
AR 146 1.8TS Blu Pervinca Metallizzato :twisted:

prozi69
Posty: 110
Rejestracja: 03-04-2007 15:24
Lokalizacja: Wawa
Kontaktowanie:

Postautor: prozi69 » 17-05-2007 00:01

i do linksysa można dołożyć zewnętrzną antenkę, która skutecznie poprawia jakość i siłę sygnału.
Pozdrawiam Prozi
'98 Alfa Romeo Spider 3.0 V6 od 10
'06 Alfa Romeo 159 SW 1.9 JTDm Rosso Rubino od 08
'99 Alfa Romeo 156 2.0 TS Amazon Verde od 07 do 08

Awatar użytkownika
Maciej Loret
Posty: 6285
Rejestracja: 22-11-2004 12:03
Lokalizacja: Bydgoszcz, Zgorzelec
Kontaktowanie:

Postautor: Maciej Loret » 03-04-2008 11:55

Wracam do tematu. Wówczas routera nie kupiłem.
Po kupnie noteboka, jednak router by się przydał.
Jako, że mam tylko wifi w standardzie G, to zwróciłem uwagę na takie cuś:
http://www.komputronik.pl/Sieciowka_akt ... ,id,31182/
A tu recenzja:
http://www.benchmark.pl/r.php?file=http ... ona-1.html
Zna ktoś toto? Warto?
Najbardziej zależy mi na stabilności działania.

Awatar użytkownika
andalf
Posty: 623
Rejestracja: 02-08-2005 23:26
Lokalizacja: Szczecin

Postautor: andalf » 03-04-2008 23:31

Maciej Loret pisze:Najbardziej zależy mi na stabilności działania.


Jakby istniał fanclub to bym się zapisał...
Linksys WRT54G
AR 156 2.0 JTS

Awatar użytkownika
Maciej Loret
Posty: 6285
Rejestracja: 22-11-2004 12:03
Lokalizacja: Bydgoszcz, Zgorzelec
Kontaktowanie:

Postautor: Maciej Loret » 04-04-2008 06:42

andalf pisze:
Maciej Loret pisze:Najbardziej zależy mi na stabilności działania.


Jakby istniał fanclub to bym się zapisał...
Linksys WRT54G


Ja myślę też o Linksys'ie WAG200...

Bedboys
Posty: 2915
Rejestracja: 04-10-2004 19:01
Lokalizacja: Olsztyn
Kontaktowanie:

Postautor: Bedboys » 04-04-2008 11:08

Co prawda na temacie nie znam sie wogóle ale ostatnio kolega dzielił neostradę u mnie mam teraz stacjaonarnego kompa podłaączonego poprzez kabel a laptopa radiowo. Kupiłem ( wskazany przez kolegę )Linsys Wireless - G ( model WAG200G) kosztował troszkę ponad 200 zł działa 3 tygodnie i na razie nie miałem problemu. Zasięg radiówki jak dla mnie wystarczy jest w całym domu ( nawet w piwnicy) i w całym ogrodzie ( sprawdzałem ok 15 m od domu to też był), najważniejsze że sygnał się nie rwie wszystko działa stabilnie i szybko. Tyle z obserwacji użytkownika laika.
Pozdrawiam

Bedboys

Kiedyś :
AR 156 1,6 TS --- Srebrna ---Teraz : AR 166 JTD --- Blu Odissea ---

Czasem na trasie spotykam prawdziwych szaleńców...
Pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi...
Czasem naprawdę ciężko ich wyprzedzić...

Awatar użytkownika
Maciej Loret
Posty: 6285
Rejestracja: 22-11-2004 12:03
Lokalizacja: Bydgoszcz, Zgorzelec
Kontaktowanie:

Postautor: Maciej Loret » 05-05-2008 13:00

Bedboys pisze: Kupiłem ( wskazany przez kolegę )Linsys Wireless - G ( model WAG200G) kosztował troszkę ponad 200 zł działa 3 tygodnie i na razie nie miałem problemu.


Zdecydowałem się na tego samego Linksysa. Od trzech tygodni działa bez problemu, nawet zapomniałem już, że go mam. Zero problemów oprócz inastalacji - po 2 godzinach walki, postanowiłem że spróbuję go włączyć i wyłączyć i voila... :D

Awatar użytkownika
rigobert
Posty: 1110
Rejestracja: 10-11-2005 17:25
Lokalizacja: Warszawa Wesoła/Bielsko-Biała
Kontaktowanie:

Postautor: rigobert » 06-05-2008 19:26

A jak podpieliście kompy stacjonarne :?:
Czy kupiliście jakieś wewnętrzne bezprzewodowe karty sieciowe, czy może jakieś na USB :?:

Czy prędkość będzie taka sama jak na kablu czy nie :?:
Jest AlfaRomeo 166 Q2 2.5v6 napędzana elpidżi
Była Alfa Romeo 147 1.6TS '01 (2008-2013)
Jest Alfa Romeo 145 1.6TS '98
Był Fiat 126p '87 48kkm od 24.06.06 w samochodowym niebie

Awatar użytkownika
Maciej Loret
Posty: 6285
Rejestracja: 22-11-2004 12:03
Lokalizacja: Bydgoszcz, Zgorzelec
Kontaktowanie:

Postautor: Maciej Loret » 06-05-2008 19:30

rigobert pisze:A jak podpieliście kompy stacjonarne :?:


Kabelkiem... :D

rigobert pisze:Czy kupiliście jakieś wewnętrzne bezprzewodowe karty sieciowe, czy może jakieś na USB :?:


Ja mam dwie sieciówki na płycie głównej...

rigobert pisze:Czy prędkość będzie taka sama jak na kablu czy nie :?:


Teoretycznie dużo wolniej, ale ja i tak z żadnych specjalnych prędkości nie korzystam. Chociaż DVD przez Wifi na ogrodzie oglądałem i chodziło przez kilka minut bez zacięć...

Awatar użytkownika
rigobert
Posty: 1110
Rejestracja: 10-11-2005 17:25
Lokalizacja: Warszawa Wesoła/Bielsko-Biała
Kontaktowanie:

Postautor: rigobert » 06-05-2008 19:40

Maciej Loret pisze:
rigobert pisze:A jak podpieliście kompy stacjonarne :?:


Kabelkiem... :D


Mi się urodził pomysł, żeby zastąpić sieć "kabelkową" i pozbyć się kabli, tym bardziej, że kabel do mnie idzie przez kilka pomieszczeń, a docelowo chciałbym mieć podpięte nawet 4 kompy. Wiadomo ile to kabla trzeba.. :?

Maciej Loret pisze:
rigobert pisze:Czy kupiliście jakieś wewnętrzne bezprzewodowe karty sieciowe, czy może jakieś na USB :?:


Ja mam dwie sieciówki na płycie głównej...


Na płycie głównej też mam sieciówkę ale nie Wifi

Maciej Loret pisze:
rigobert pisze:Czy prędkość będzie taka sama jak na kablu czy nie :?:


Teoretycznie dużo wolniej, ale ja i tak z żadnych specjalnych prędkości nie korzystam. Chociaż DVD przez Wifi na ogrodzie oglądałem i chodziło przez kilka minut bez zacięć...


Ile to jest dużo wolniej. Ja teraz mam 1megową neostradę. Jest jakiś sprzęt, który mi tego nie spowolni :?:
Jest AlfaRomeo 166 Q2 2.5v6 napędzana elpidżi
Była Alfa Romeo 147 1.6TS '01 (2008-2013)
Jest Alfa Romeo 145 1.6TS '98
Był Fiat 126p '87 48kkm od 24.06.06 w samochodowym niebie

Awatar użytkownika
Maciej Loret
Posty: 6285
Rejestracja: 22-11-2004 12:03
Lokalizacja: Bydgoszcz, Zgorzelec
Kontaktowanie:

Postautor: Maciej Loret » 06-05-2008 19:50

rigobert pisze:Ile to jest dużo wolniej.


Ze dwa razy?

rigobert pisze:Ja teraz mam 1megową neostradę. Jest jakiś sprzęt, który mi tego nie spowolni :?:



Każdy.

Awatar użytkownika
m1strzunio
Posty: 46
Rejestracja: 23-04-2007 19:32
Lokalizacja: Świdnica
Kontaktowanie:

Postautor: m1strzunio » 07-05-2008 13:05

rigobert z siecią bezprzewodową jest ten problem że max transfer jaki osiągniesz to jest coś koło 2 do 3 MB/s i to przy dobrym zasięgu... Co do spowolniania, nie odczujesz tego nawet, bo neo 1M to niecałe 120kb/s więc nie panikuj (chyba że wymagasz od sieci dużych transferów bo jakieś duże pliki często przenosisz, to wtedy klapa), ja bym się bardziej obawiał o zasięg bo z nim bywa różnie, jak masz na chacie mase mebli i nie daj Boże jakieś drewno na ścianie (boazeria czy coś w tym stylu) to zaomnij o takiej sieci, lepiej zacznij już dzisiaj kłaśc kable (bo brewno tłumi sygnał radiowy lepiej niż betonowa zbrojona ściana... już nie wspominając o tym że go nie odbija, dlatego sygnał szybko zanika) :)

Awatar użytkownika
rigobert
Posty: 1110
Rejestracja: 10-11-2005 17:25
Lokalizacja: Warszawa Wesoła/Bielsko-Biała
Kontaktowanie:

Postautor: rigobert » 26-05-2008 22:02

I kupiłem. :D

Tak jak Maciek i Bedboys kupiłem Linksysa WAG 200G.
Do tego dokupiłem kartę sieciową Linksys WMP54GS-EU

W instalacji największy problem był.. z odzyskaniem haseł do neostrady..

Wszystkie techniczne sprawy przebiegły bezproblemowo.

Podpięcie kabelków, wpisanie ustawień, restart kompa i wszystko trybi bez żadnych problemów.

Z kartą WIFI również podobnie. Włożenie do kompa, instalacja sterowników, sieć wykryta od razu, odłączyłem kabel i komp bez najmniejszego problemu łączy się z siecią przez WIFI :shock: :D

Najbardziej bezproblemowa instalacja jaką przeprowadziłem w swoim komputerze, choć przyznam że miałem spore obawy jak to zadziała.

Siła sygnału niby na 46%, podpisana jest jako "słaby sygnał".
Jednak nie zauważyłem najmniejszego spadku szybkości łącza. Wszystko hula jak wcześniej tylko bez kabli.

Wszystkie inne komputery też działają bez problemu łącznie z laptopem, który też nie miał żadnych problemów z wykryciem sieci.

Także jakby ktoś się zastanawiał nad takim sprzętem to na tą chwilę polecam. Ale u mnie działa to dopiero od godziny.. 8)
Jest AlfaRomeo 166 Q2 2.5v6 napędzana elpidżi
Była Alfa Romeo 147 1.6TS '01 (2008-2013)
Jest Alfa Romeo 145 1.6TS '98
Był Fiat 126p '87 48kkm od 24.06.06 w samochodowym niebie

Awatar użytkownika
Maciej Loret
Posty: 6285
Rejestracja: 22-11-2004 12:03
Lokalizacja: Bydgoszcz, Zgorzelec
Kontaktowanie:

Postautor: Maciej Loret » 08-07-2008 14:55

rigobert pisze:Do tego dokupiłem kartę sieciową Linksys WMP54GS-EU
[...]
Także jakby ktoś się zastanawiał nad takim sprzętem to na tą chwilę polecam. Ale u mnie działa to dopiero od godziny.. 8)


I jak to działa?

Też muszę coś kupić na PCI. Najchętniej w Komputroniku:
http://www.komputronik.pl/Sieci/Sieci_b ... 650%3Aall/

Niestety ten Linksys jest nie do zdobycia chwilowo.
Coś innego polecacie?
Najważniejsze, to bezproblemowa instalacja i przyzwoity zasięg - w linii prostej około 10m, w tym dwie średnie ściany.

Awatar użytkownika
rigobert
Posty: 1110
Rejestracja: 10-11-2005 17:25
Lokalizacja: Warszawa Wesoła/Bielsko-Biała
Kontaktowanie:

Postautor: rigobert » 09-07-2008 01:33

Maciek jesli chcesz, to mogę Ci wysłać tą swoją kartę to sobie potestujesz.
Ja ją zamontowałem, ale w sumie w PC i tak korzystam z połączenia LAN.

Jesli Ci się spodoba, to mogę Ci ją odsprzedac w jakiejś promocyjnej cenie, bo u mnie się w sumie ta karta marnuje..

Instalacja była mega prosta. Wsadziłem w kompa, cd, jakies sterowniki i zaczęło działać.

A z innej beczki, wie ktoś ja sprawić, żeby PC z laptopem zaczęły się widzieć w sieci :?:
Na laptopie Vista, na PC XP.
Jest AlfaRomeo 166 Q2 2.5v6 napędzana elpidżi
Była Alfa Romeo 147 1.6TS '01 (2008-2013)
Jest Alfa Romeo 145 1.6TS '98
Był Fiat 126p '87 48kkm od 24.06.06 w samochodowym niebie

Awatar użytkownika
Maciej Loret
Posty: 6285
Rejestracja: 22-11-2004 12:03
Lokalizacja: Bydgoszcz, Zgorzelec
Kontaktowanie:

Postautor: Maciej Loret » 09-07-2008 07:12

rigobert pisze:Maciek jesli chcesz, to mogę Ci wysłać tą swoją kartę to sobie potestujesz.


Dam znać do jutra.

rigobert pisze:Ja ją zamontowałem, ale w sumie w PC i tak korzystam z połączenia LAN.


Dlaczego korzystasz z kabla a nie z WiFi?

rigobert pisze:A z innej beczki, wie ktoś ja sprawić, żeby PC z laptopem zaczęły się widzieć w sieci :?:
Na laptopie Vista, na PC XP.


Mam tę samą konfigurację i też się chętnie dowiem.

Awatar użytkownika
lukpcn
Posty: 801
Rejestracja: 22-06-2005 23:22
Lokalizacja: Bydgoszcz
Kontaktowanie:

Postautor: lukpcn » 09-07-2008 08:24

Maciej Loret pisze:Mam tę samą konfigurację i też się chętnie dowiem.


Tutaj jest tutorial jak współdzielić zasoby pomiędzy XP, Vista i Mac OS X:
http://www.cnet.com.au/software/operati ... 508,00.htm
Jest: Mazda 6 2.0 147KM :)
Była: 145 1.4 TS 16V Blue Cosmo :)
Muzyka Royalty Free: www . RoyaltyFreeHeaven . com


Wróć do „Hyde Park”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 6 gości