Notebook ASUS F3Sv

Wszystkie tematy, które nie do końca dotyczą Alfy Romeo.

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
Maciej Loret
Posty: 6285
Rejestracja: 22-11-2004 12:03
Lokalizacja: Bydgoszcz, Zgorzelec
Kontaktowanie:

Notebook ASUS F3Sv

Postautor: Maciej Loret » 15-02-2008 08:17

Witam.

Zastanawiam się nad zakupem sprzętu jak w temacie.
Nic lepszego w tej cenie nie znalazłem.
Prawdopodobnie w Vobisie, bo jeszcze nie jest drogo, a chyba dałoby się kupić bez żadnych procentów na 20 rat:
http://sklep.vobis.pl/oferta/notebooki/ ... _f3sv.aspx
Do tego wziąłbym jeszcze chyba Office + jakąś torbę.
Sprzęt będzie leżał zamknięty pod biurkiem, bo zestaw bezprzewodowy klawiatura+mysz, kamerka, monitor będą zewnętrzne...
Jakieś uwagi co do wyboru firmy, modelu... ?
Wygląda solidnie, nic nie piszczy przy naciskaniu obudowy, stosunkowo cichy...
Bezproblemowo działa z modemami od Neostarday, ale chyba się docelowo szarpnę na router+modem ADSL z wyjściem USB ASUSa za około 300PLN...
Rozumiem, że wyście DVI umożliwia bezstratny przesył obrazu do telewizora LCD z wejściem HDMI?
A co z dźwięk iem? W notebooku jest SPDIF. Mozna to jakoś podłączyć do telewizora lub sprzętu grającego? A jeśli tak do jakiego gniazda? Optycznego czy Elektrycznego?
Generalnie będzie służyło do zabawy, Internetu, może czasem jakaś gra, trochę żona służbowo...
Nie będzie w razie czego problemu z zainstalowaniem dodatkowo XP na osobnej partycji?
Gwarancja niby door-to-door...
Reklamował ktoś jakiś sprzęt ASUSa? Jak to przebiaga? Bezstresowo?
Ten Office jest na trzy stanowiska. Jak to rozumieć/ Mogę go dać Rodzicom na jedno stanowisko? Czy tylko u siebie w domu na innym komputerze?

Awatar użytkownika
da_vinci
Posty: 2005
Rejestracja: 18-01-2006 09:48
Lokalizacja: Poznań
Kontaktowanie:

Re: Notebook ASUS F3Sv

Postautor: da_vinci » 15-02-2008 10:51

Maciej Loret pisze:http://sklep.vobis.pl/oferta/notebooki/ ... _f3sv.aspx
Do tego wziąłbym jeszcze chyba Office + jakąś torbę.

Wybór całkiem dobry - asus daje zawszę torbę od siebie więc też powinieneś dostać.
Maciej Loret pisze:Rozumiem, że wyście DVI umożliwia bezstratny przesył obrazu do telewizora LCD z wejściem HDMI?

Wystarczy przejściówka DVI->HDMI i będzie działać.
Maciej Loret pisze:A co z dźwięk iem? W notebooku jest SPDIF. Mozna to jakoś podłączyć do telewizora lub sprzętu grającego? A jeśli tak do jakiego gniazda? Optycznego czy Elektrycznego?

Notebook ma standardowe wyjście mini jack oraz cyfrowe SPDIF (elektryczne), jako odbiornik musi być coś podobnego, podłączenie cyfrowego do TV może być kłopotliwe, ale minijack już nie (tu niestety pojawią się straty).
Maciej Loret pisze:Generalnie będzie służyło do zabawy, Internetu, może czasem jakaś gra, trochę żona służbowo...
Nie będzie w razie czego problemu z zainstalowaniem dodatkowo XP na osobnej partycji?

Z instalacją nie powinno być problemu Asus ma dobre wsparcie w sterownikach i zazwyczaj już w paczce dostaje się do XP i Visty
Maciej Loret pisze:Gwarancja niby door-to-door...
Reklamował ktoś jakiś sprzęt ASUSa? Jak to przebiaga? Bezstresowo?

W razie problemu rejestrujesz się na stroni i wysyłasz do serwisu na jego koszt - po 2 tygodniach przychodzi laptop naprawiony - z tym nie ma problemu.
Maciej Loret pisze:Ten Office jest na trzy stanowiska. Jak to rozumieć/ Mogę go dać Rodzicom na jedno stanowisko? Czy tylko u siebie w domu na innym komputerze?

Office domowy jest na 3 stanowiska w domu - jak rodzice razem mieszkają to ujdzie jak nie to odpada.
Wspominasz, że żona używałaby go (offica) służbowo - oficjalnie jest to zabronione - nieoficjalnie jak komputer będzie w domu, a nie będzie z niego korzystać w pracy to nie będzie problemu - jeśli zabierze do biura i tam użyje to już jest źle.

Ogólnie Asusa polecam.
Linia jest piękna, logo też, chciałem ją mieć...
i mam Alfa Romeo 146 1,6 TS 1998 SILVER SHADOW :)

Awatar użytkownika
Maciej Loret
Posty: 6285
Rejestracja: 22-11-2004 12:03
Lokalizacja: Bydgoszcz, Zgorzelec
Kontaktowanie:

Re: Notebook ASUS F3Sv

Postautor: Maciej Loret » 15-02-2008 13:11

da_vinci pisze:Notebook ma standardowe wyjście mini jack oraz cyfrowe SPDIF (elektryczne), jako odbiornik musi być coś podobnego, podłączenie cyfrowego do TV może być kłopotliwe, ale minijack już nie (tu niestety pojawią się straty).


A do jakiego konkretnie złącza w TV lub we wzmacniaczu mogę podłączyć kabelek ze złącza SPDIF w notebooku?

da_vinci pisze:Z instalacją nie powinno być problemu Asus ma dobre wsparcie w sterownikach i zazwyczaj już w paczce dostaje się do XP i Visty


Poczytałem, że nie jest tak łatwo, bo nie wszystko jest na stronach ASUSa, ale w każdym razie "da się"... Rozumiem, że wystarczy dokupić XP i go zainstalować?

da_vinci pisze:Wspominasz, że żona używałaby go (offica) służbowo - oficjalnie jest to zabronione - nieoficjalnie jak komputer będzie w domu, a nie będzie z niego korzystać w pracy to nie będzie problemu - jeśli zabierze do biura i tam użyje to już jest źle.


Notebook będzie prywatny, oprogramowanie również. Jednak jest szansa, że żona używałaby go w domu, korzystając z Internetu, żeby robić rzeczy, które normalnie robi w miejscu pracy... Dokładniej rzecz ujmując, musi się zalogować na serwerze firmy, w której pracuje i wówczas może pracować będąc w domu... Prawdodpodobnie będzie do tego potrzebowała Excela (trwają wyjaśnienia z informatykami czy OpenOffice by nie wystarczył, ale ten też chyba nie jest do wykorzystania komercyjnego?) Czy to jest legalne?

Awatar użytkownika
da_vinci
Posty: 2005
Rejestracja: 18-01-2006 09:48
Lokalizacja: Poznań
Kontaktowanie:

Re: Notebook ASUS F3Sv

Postautor: da_vinci » 15-02-2008 15:38

Maciej Loret pisze:A do jakiego konkretnie złącza w TV lub we wzmacniaczu mogę podłączyć kabelek ze złącza SPDIF w notebooku?

Do złącza SPDIF lub analogowego stosując po drodze przetwornik - ale to nie ma sensu.

Maciej Loret pisze:Poczytałem, że nie jest tak łatwo, bo nie wszystko jest na stronach ASUSa, ale w każdym razie "da się"... Rozumiem, że wystarczy dokupić XP i go zainstalować?

W pracy tak robiłem i nie było problemów. Kupujesz XP oem razem z laptopem.
Maciej Loret pisze:Prawdodpodobnie będzie do tego potrzebowała Excela (trwają wyjaśnienia z informatykami czy OpenOffice by nie wystarczył, ale ten też chyba nie jest do wykorzystania komercyjnego?) Czy to jest legalne?

Jak użyje excela to będzie to już komercja więc niezgodne z licencją. OpenOffice można korzystać za darmochę - jak skoroszyty nie są zbyt skomplikowane (tabele przestawne, makra itp.) to nie ma problemu może zastąpić Excela pytanie takie czy będzie korzystać z zasobów serwera czy terminalowo pracować na aplikacjach firmowych wówczas nie ma żadnego kłopotu bo będzie korzystać z licencji firmowej.
Linia jest piękna, logo też, chciałem ją mieć...

i mam Alfa Romeo 146 1,6 TS 1998 SILVER SHADOW :)

Awatar użytkownika
Lopezius
Posty: 228
Rejestracja: 10-01-2007 20:03
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Kontaktowanie:

Re: Notebook ASUS F3Sv

Postautor: Lopezius » 15-02-2008 17:19

da_vinci pisze:
Maciej Loret pisze:Poczytałem, że nie jest tak łatwo, bo nie wszystko jest na stronach ASUSa, ale w każdym razie "da się"... Rozumiem, że wystarczy dokupić XP i go zainstalować?

W pracy tak robiłem i nie było problemów. Kupujesz XP oem razem z laptopem.


Przypuszczam że ten będzie oryginalnie kupiony z systemem Vista. Mieliśmy ostatnio podobnego Asusa w robocie i znajoma prosiła żebyśmy jej zainstalowali XP-ka, sam system to pikuś ale co do wszystkich sterowników były spore problemy, naściągaliśmy ich ładne GB-y a i tak wszystko nie ruszyło. Oczywiście był to inny model ale sprawdź dostępność sterowników do XP dla twojego. A najlepiej byłoby gdybyś kupił go oryginalnie z XP-kiem (w co wątpię, bo chyba już takich nie sprzedają).
Alfa Romeo 145, 1.3 Boxer - Zieleń
Alfa Romeo 156 SW 1,9 JTD - Srebro

Awatar użytkownika
Kotek1
Posty: 152
Rejestracja: 06-05-2005 10:27
Lokalizacja: Częstochowa/Myszków

Postautor: Kotek1 » 15-02-2008 23:07

Ja tam dobrze wspominam Asusa (teraz ma 4 lata i nadal pracuje - seria A2). Miałem z nim kilka problemów (matryca z martwymi pixelami, napęd padł dwa razy, no i nieszczęsne zawiasy w matrycy - główna bolączka) ale wszystkie zostały usunięte w ramach gwarancji bezstresowo ("drzwi do drzwi"). Dodam iż bardzo intensywnie był eksploatowany (główne narzędzie pracy). Dobre wsparcie ze sterami (jest programik który sprawdza czy są nowe i doinstaluje). Cicha praca to też była jego zaleta. Z uwagi na zawiasy (i kartę graficzną) kupiłem zamiennie coś innego. Tego SPDIF nie mam do czego podłączyć (optyczne) więc nie wiem jaki efekt daje. Torba i mysz powinna być gratis.
AR 159 1,9 JTDm SW
AR 147 1,6 TS była
www.forum147.com

Advisor
Posty: 1334
Rejestracja: 23-02-2006 09:53
Lokalizacja: Warszawa
Kontaktowanie:

Re: Notebook ASUS F3Sv

Postautor: Advisor » 16-02-2008 11:59

Lopezius pisze:
da_vinci pisze:
Maciej Loret pisze:Poczytałem, że nie jest tak łatwo, bo nie wszystko jest na stronach ASUSa, ale w każdym razie "da się"... Rozumiem, że wystarczy dokupić XP i go zainstalować?

W pracy tak robiłem i nie było problemów. Kupujesz XP oem razem z laptopem.


Przypuszczam że ten będzie oryginalnie kupiony z systemem Vista. Mieliśmy ostatnio podobnego Asusa w robocie i znajoma prosiła żebyśmy jej zainstalowali XP-ka, sam system to pikuś ale co do wszystkich sterowników były spore problemy, naściągaliśmy ich ładne GB-y a i tak wszystko nie ruszyło. Oczywiście był to inny model ale sprawdź dostępność sterowników do XP dla twojego. A najlepiej byłoby gdybyś kupił go oryginalnie z XP-kiem (w co wątpię, bo chyba już takich nie sprzedają).

Potwierdzam. Jak otrzymałem swojego Toshiba Satellite P200-14H (T7300,17"+ ATI , 2GB, 300GB,VHP), to u nas systemem korporacyjnym był XP i IT od razu odinstalował Vistę i zainstalował XP. Większość urządzeń, w tym touchpad nie działały już poprawnie i po dłuższej walce musieli oddać laptopa z powrotem i mi dać nową z Vista. Teraz już problemu nie ma, bo firma przeszła na Vistę. ...problem jest za to z okresem przejściowym z Office 2003 na Office 2007 :D
*156 SportWagon 2.5l V6 '02 Distinctive, Grigio Sterling*
Alfista od 03/2006*
Obrazek

Awatar użytkownika
Maciej Loret
Posty: 6285
Rejestracja: 22-11-2004 12:03
Lokalizacja: Bydgoszcz, Zgorzelec
Kontaktowanie:

Re: Notebook ASUS F3Sv

Postautor: Maciej Loret » 16-02-2008 23:46

da_vinci pisze:
Maciej Loret pisze:A do jakiego konkretnie złącza w TV lub we wzmacniaczu mogę podłączyć kabelek ze złącza SPDIF w notebooku?

Do złącza SPDIF lub analogowego stosując po drodze przetwornik - ale to nie ma sensu.


A do HDMI w telewizorze nie da rady?
Albo jakiegoś optycznego we wzmacniaczu?

Czy w Viście Premium jest jakiś firewall?
Bo ZoneAlarm nie mogę zainstalować...
A może jakiś inny darmowy firewall?

Awatar użytkownika
marekm
Posty: 1495
Rejestracja: 24-09-2004 17:00
Lokalizacja: Kraków
Kontaktowanie:

Postautor: marekm » 16-02-2008 23:49

mam od 3 miesięcy f5vl - zachowuje się poprawnie, sterowniki do xp (i chyba do visty) producent dołączył na płycie

Awatar użytkownika
da_vinci
Posty: 2005
Rejestracja: 18-01-2006 09:48
Lokalizacja: Poznań
Kontaktowanie:

Re: Notebook ASUS F3Sv

Postautor: da_vinci » 18-02-2008 09:50

Advisor pisze:.problem jest za to z okresem przejściowym z Office 2003 na Office 2007 :D

Przy poprawnej konfiguracji nie ma problemów z wzajemną współpracą między tymi officami.
Linia jest piękna, logo też, chciałem ją mieć...

i mam Alfa Romeo 146 1,6 TS 1998 SILVER SHADOW :)

Awatar użytkownika
da_vinci
Posty: 2005
Rejestracja: 18-01-2006 09:48
Lokalizacja: Poznań
Kontaktowanie:

Re: Notebook ASUS F3Sv

Postautor: da_vinci » 18-02-2008 09:56

Maciej Loret pisze:
A do HDMI w telewizorze nie da rady?
Albo jakiegoś optycznego we wzmacniaczu?

SPDIF to raczej standard kodowania sygnału na cyfrowy a rozwiązania kablowe to już są różne musisz się zorientować czy SPDIF obsługuje druga strona i jakie jest gniazdo później można czegoś poszukać np http://www.allegro.pl/search.php?string=spdif&category=10&category=45949
Maciej Loret pisze:Czy w Viście Premium jest jakiś firewall?
Bo ZoneAlarm nie mogę zainstalować...
A może jakiś inny darmowy firewall?

To już standard w windowsie i wiele innych ochraniaczy :)
Linia jest piękna, logo też, chciałem ją mieć...

i mam Alfa Romeo 146 1,6 TS 1998 SILVER SHADOW :)

Awatar użytkownika
Maciej Loret
Posty: 6285
Rejestracja: 22-11-2004 12:03
Lokalizacja: Bydgoszcz, Zgorzelec
Kontaktowanie:

Re: Notebook ASUS F3Sv

Postautor: Maciej Loret » 18-02-2008 10:56

da_vinci pisze:SPDIF to raczej standard kodowania sygnału na cyfrowy a rozwiązania kablowe to już są różne musisz się zorientować czy SPDIF obsługuje druga strona


Druga strona, to będzie albo HDMI w TV albo zwykłe cinche we wzmacniaczu.
Tylko, że kabelka mini-jack (wyjście z notebooka) - HDMI nie widzę nigdzie...

da_vinci pisze:To już standard w windowsie i wiele innych ochraniaczy :)


Ale są przyzwoite czy lepiej wyłączyć i zastosować programy niezależne?

Jeszcze jedno pytanko odnośnie torby na notebooka.
Warto? A jeśli tak, to jaką?

Awatar użytkownika
da_vinci
Posty: 2005
Rejestracja: 18-01-2006 09:48
Lokalizacja: Poznań
Kontaktowanie:

Re: Notebook ASUS F3Sv

Postautor: da_vinci » 18-02-2008 15:13

Maciej Loret pisze:
Druga strona, to będzie albo HDMI w TV albo zwykłe cinche we wzmacniaczu.
Tylko, że kabelka mini-jack (wyjście z notebooka) - HDMI nie widzę nigdzie...
SPDIF to standard audio HDMI to audio+video (ciężko będzie o przejściówkę). Podłączysz zwykłym kablem minijack - cinch. W laptopie to gniazdo jest oznaczone jako słuchawkowe i jest na 100%

Maciej Loret pisze:Ale są przyzwoite czy lepiej wyłączyć i zastosować programy niezależne?

Jeszcze jedno pytanko odnośnie torby na notebooka.
Warto? A jeśli tak, to jaką?

Firewall windowsowy jest ok - trzeba go tylko dobrze skonfigurować, a to już jest problem. Ja używam zonealarm.
Torba to rzecz indywidualna - standardowa Asusa jest spoko - używam na co dzień :) Modne są takie które są w postaci plecaka lub udają torbę na zakupy aby się nikt nie połasił.
Linia jest piękna, logo też, chciałem ją mieć...

i mam Alfa Romeo 146 1,6 TS 1998 SILVER SHADOW :)

Advisor
Posty: 1334
Rejestracja: 23-02-2006 09:53
Lokalizacja: Warszawa
Kontaktowanie:

Re: Notebook ASUS F3Sv

Postautor: Advisor » 18-02-2008 20:31

da_vinci pisze:
Advisor pisze:.problem jest za to z okresem przejściowym z Office 2003 na Office 2007 :D

Przy poprawnej konfiguracji nie ma problemów z wzajemną współpracą między tymi officami.

No u nas przynajmniej ten problem polega na tym, że 2007 ma możliwość innego (nowego) formatu zapisu lików Excell i Word, których 2003 nie potrafi otworzyć, a nie wszystkim spieszo do przejścia na 2007... :roll:
*156 SportWagon 2.5l V6 '02 Distinctive, Grigio Sterling*

Alfista od 03/2006*

Obrazek

Awatar użytkownika
da_vinci
Posty: 2005
Rejestracja: 18-01-2006 09:48
Lokalizacja: Poznań
Kontaktowanie:

Re: Notebook ASUS F3Sv

Postautor: da_vinci » 19-02-2008 09:50

Advisor pisze:No u nas przynajmniej ten problem polega na tym, że 2007 ma możliwość innego (nowego) formatu zapisu lików Excell i Word, których 2003 nie potrafi otworzyć, a nie wszystkim spieszo do przejścia na 2007... :roll:

Dobry informatyk robi to tak, że ustawia domyślny tryb zapisu w 2007 na zgodność z 2003 (np. przez GPO), do tego tam gdzie nie ma 2007 instaluje się konwerter, który automatycznie robi konwersje plików do 2003 w momencie próby ich otwarcia. Wszystko działa wtedy tak jak powinno -:D pozdrawiam/informatyk
Linia jest piękna, logo też, chciałem ją mieć...

i mam Alfa Romeo 146 1,6 TS 1998 SILVER SHADOW :)

Advisor
Posty: 1334
Rejestracja: 23-02-2006 09:53
Lokalizacja: Warszawa
Kontaktowanie:

Postautor: Advisor » 20-02-2008 08:43

To wiadomo, ale przeciez nie o to chodzi :) Chodzi o to by ci z 2003 przesli na 2007 a nie o przystosowanie fukcjonalności 2007 do 2003... TO jest ten problem, ale na szczęscie przejsciowe.
*156 SportWagon 2.5l V6 '02 Distinctive, Grigio Sterling*

Alfista od 03/2006*

Obrazek

Awatar użytkownika
Kotek1
Posty: 152
Rejestracja: 06-05-2005 10:27
Lokalizacja: Częstochowa/Myszków

Postautor: Kotek1 » 21-02-2008 02:01

A nie zastanawiałeś się nad Toshibą A200 1IW np z kartą MR HD2600? Na pewno to zbadałeś i jestem ciekaw argumentów. :roll: Tosie ładne są.
AR 159 1,9 JTDm SW

AR 147 1,6 TS była

www.forum147.com

Awatar użytkownika
Maciej Loret
Posty: 6285
Rejestracja: 22-11-2004 12:03
Lokalizacja: Bydgoszcz, Zgorzelec
Kontaktowanie:

Postautor: Maciej Loret » 21-02-2008 08:09

Kotek1 pisze:A nie zastanawiałeś się nad Toshibą A200 1IW np z kartą MR HD2600? Na pewno to zbadałeś i jestem ciekaw argumentów. :roll: Tosie ładne są.


Nie zastanawiałem się. Nic tańszego przy moich warunkach brzegowych nie znalazłem...
Tylko 1GB RAMU (do Visty za mało) i brak DVI (lub HDMI). A cena o 200PLN wyższa i brak możliwości rat 0%. Za to lepsza marka i grafika...

Awatar użytkownika
da_vinci
Posty: 2005
Rejestracja: 18-01-2006 09:48
Lokalizacja: Poznań
Kontaktowanie:

Postautor: da_vinci » 21-02-2008 10:06

Kotek1 pisze:A nie zastanawiałeś się nad Toshibą A200 1IW np z kartą MR HD2600? Na pewno to zbadałeś i jestem ciekaw argumentów. :roll: Tosie ładne są.

Z toshibą miałem problemy z postawieniem na tym XP - raczej ni polecam jeśli chciałoby się mieć ten system.
Linia jest piękna, logo też, chciałem ją mieć...

i mam Alfa Romeo 146 1,6 TS 1998 SILVER SHADOW :)

Awatar użytkownika
Kotek1
Posty: 152
Rejestracja: 06-05-2005 10:27
Lokalizacja: Częstochowa/Myszków

Postautor: Kotek1 » 21-02-2008 17:33

Tak. Znam ten problem z XP ale chyba czas się przyzwyczaić do Visty. Mam w tej chwili Benq P52EG (prawie rok) i coś bym zmienił. Benek okazał się solidnym sprzętem (karta x1600) z co ważne w pracy solidną obudową (dobre stabilne zawiasy) przeszkadza mi jednak szum wentyla. Wybór jest pomiędzy Asusem i Toshibą z uwagi na dobrą relację wydajność/cena.
AR 159 1,9 JTDm SW

AR 147 1,6 TS była

www.forum147.com


Wróć do „Hyde Park”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 24 gości